Kanserli çocuklarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
An evaluation of nutritional status in children with cancer
- Tez No: 340914
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, malnütrisyon, pediatrik kanser hastaları, Nutritional status, malnutrition, pediatric cancer patients
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kanserli Çocuklarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi Amaç: Kanser tanısı ile takip edilen çocukların tanı sırasındaki beslenme durumlarının aynı dönemde kanser dışı tanılar ile hastanede yatan diğer çocuklarla karşılaştırılması, ayrıca kanserli çocukların, takip ve tedavi sürecindeki (3, 6 ve 12. ay) nütrisyonel durumlarını inceleyerek, tedavi sırasında beslenme durumlarında ortaya çıkan değişikliklerin saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya 170 maligniteli çocuk ve kontrol grubu olarak da çoğunluğu akut enfeksiyon nedeniyle yatırılarak izlenen 107 çocuk dahil edildi. Hastalar retrospektif olarak dosyalar ve bilgisayar kayıtları üzerinden demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametreleri kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Kanser ve kontrol grubundaki çocukların başvuru sırasındaki ortalama ağırlık, boy, VKİ, boy Z-skor değerleri arasında belirgin fark gözlenmedi. Ayrıca akut malnütrisyon (RA%85) çocuk oranı da daha yüksekti (%15.3 ve %1.8). Kanser grubunda tanı sırasındaki ortalama ağırlık Z-skor değerlerinin, 3 ve 6. aylarda belirgin azalma gösterdiği, ancak 12. ayda tekrar başlangıçtaki düzeylerine kavuştuğu gözlendi. Ağırlık Z-skorlarındaki düşüklük, hem başvuru sırasında hem de izlem boyunca solid tümör grubunda daha belirgindi. Sonuç: Kanserli çocuklardaki tanı sırasında gözlenen beslenme bozukluğu, akut enfeksiyon nedeniyle hastanede yatırılarak izlenen olgulardan daha fazla değildir. Kanserli hastaların izlemi sırasında, beslenme bozukluğunun en etkin olduğu dönem 3-6. aylar arası olup bu durum abdominal cerrahi uygulanan solid tümörlü çocuklarda daha belirgindir.
Özet (Çeviri)
An Evaluation of Nutritional Status in Children with Cancer Aim: To compare the nutritional status during diagnosis of children under observation with a diagnosis of cancer with other children hospitalized with diagnoses other than cancer during the same period. In addition, to determine the changes emerging in the nutritional status of children with cancer during treatment by examining that status during observation and treatment (at 3, 6 and 12 months). Materials and Methods: One hundred seventy children with malignity and a further 107 children, the majority hospitalized due to acute infection, representing the control group were included in the study. Patients? demographic characteristics, anthropometric measurements and biochemical parameters were recorded and assessed retrospectively from files and computer records. Results: No significant difference was observed between children in the cancer and control groups at time of presentation in terms of mean weight, height, BMI and height Z-score values. Levels of acute malnutrition (RA%85) was also higher in the cancer patients (15.3% vs 1.8%). Mean weight Z-score values in the cancer group during diagnosis decreased significantly by the 3rd and 6th months. However, they returned to initial levels by the 12th month. Low weight Z-score was more pronounced in the solid tumor group, both during presentation and during observation. Conclusion: Nutritional compromise observed during diagnosis in children with cancer is not greater than that seen in cases hospitalized due to acute infection. The period most affected by nutritional compromise during observation of children with cancer is months 3-6, this being more pronounced in children with solid tumor undergoing abdominal surgery.