Puberte prekoks nedeniyle polikliniğimize başvuran kız çocukların klinik ve laboratuvar özellikleri
  1. Tez No: 440397
  2. Yazar: ÜLKÜ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BEREKET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Puberty precocious, puberty precocious treatments, menarche, BMI, socioeconomic status, premature telarche, premature pubarche, food
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Puberte sekonder seks karakterlerinin ortaya çıkışı ile birlikte üreme yeteneğinin kazanıldığı ve cinsel olgunlaşmanın sağlandığı önemli bir gelişimsel süreçtir. Pubertede ortaya çıkan değişiklikler ve bu değişikliklerin oluşum sıraları net olarak bilinmekle birlikte pubertenin başlangıç zamanı ve temposu kişiye özgü olup hipotalamustaki kompleks genetik mekanizmalar tarafından yönetilmekte ve etnik, nütrisyonel ve çevresel pek çok faktörden etkilenmektedir. Puberte bulgularının kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce ortaya çıkması puberte prekoks olarak tanımlanır ve Pediatrik Endokrinoloji merkezlerine başvuruların oldukça büyük bir kısmını oluşturur. Özellikle son yıllarda, puberte prekoks insidans ve prevalansında artış olduğu bildirilmektedir. Puberte prekoksun yol açtığı en önemli problem erişkin boyda azalmadır. Pskososyal sorunlar, meme kanseri ve metabolik sendrom riskinde artmaya yol açtığına dair yayınlar da mevcuttur. Kızlarda meme gelişimi genellikle pubertenin ilk bulgusudur. 8 yaşından önce meme gelişiminin başlaması premature telarş (PT) (erken meme gelişimi) olarak tanımlanır. Bu erken meme gelişimine, büyüme hızında artma ve kemik yaşında ilerleme eşlik etmesi durumunda puberte prekoks'tan söz edilebilir. Tüm premature telarş olguları, puberte prekoksa ilerlemez. Bazı yayınlarda izole PT olgularının yaklaşık %13-14'ünün puberte prekoksa ilerlediği bildirilmektedir. Ancak puberte prekoksun başlangıç döneminde izole PT ayrılması oldukça zordur. Bu ayrımı yapmak, medikal tedaviye ihtiyacı olan hastaları belirlemek açısından oldukça önemlidir. İzole PT ve PP ayrımını yapabilecek tek bir test yoktur. Pelvik USG de uterus ve over boyutlarının ölçümü, kemik yaşı değerlendirilmesi, bazal LH ölçümü, GnRH testine LH yanıtı gibi bazı parametrelerin bu konuda yardımcı olabileceği konusunda yayınlar mevcuttur. Aksiller ve/veya genital tüylenmenin kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başlaması da premature adrenarş/pubarş (erken tüylenme) olarak tanımlanır. Etnik kökene göre değişmekle birlikte kız çocuklarının yaklaşık %5-10 unda görülebilir. Etiyopatogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte, adrenal bezin erken aktivasyonu sonucu kanda artan DHEAS düzeyleri sonucunda ortaya çıkan bir klinik tablodur. Obez çocuklarda daha sık karşılaşıldığına dair yayınlar mevcuttur. Premature adrenarşın klinik önemi konusu tartışmalıdır. Bazı araştırıcılar bu durumun polikistik over sendromunun bir öncülü olduğunu ileri sürmektedirler. Premature adrenarş olgularında, pubertal progresyonun zamanı ve nihai sonucu net değildir. Başka bir deyişle, PA ile başvuran olgularda meme gelişiminin başlama zamanı, progresyon hızı, menarş zamanı ve son olarak da erişkin boyun etkilenip etkilenmediği konusunda tartışmalar mevcuttur. Anahtar kelimeler : Puberte prekoks, Puberte prekoks tedavisi, vücut kitle indeksi, menarş, sosyoekonomik statu, prematur telarş, prematur pubarş, yiyecek
Özet (Çeviri)
Puberty is an important progressional process in which secondary sex character appears, ability of fertility is obtained and sexual maturing is seen. Changes in puberty and the order of these changes are clearly known but starting time of puberty and its pace are personally identifiable and directed by complex genetic mechanisms in hypothalamus also affected by ethnic, nutrition and environmental factors. When puberty findings are seen in girls before they are 8 years old and in boys before they are 9 years old is defined as puberty praecox and makes up the majority of applications to Pediatric Endocrinology centers. Especially in recent years, the increase in incidence and prevalence of puberty praecox has been reported. The most important problem that puberty praecox causes is the decrease in maturity body height. There are also publications showing that it also causes to psychosocial problems, breast cancer and increase the risk of metabolic syndrome. Breast growth in girls is generally the first findings of puberty. Starting of breast growth before 8-year-old girls is defined as premature thelarche (PT) (early breast growth). Puberty praecox can be mentioned when early breast growth is accompanied by the increase in the speed of growth and progress in bone age. Not all premature thelarche case turns to puberty praecox. In some publications, it is stated that about 13-14% of isolated PT cases turns to puberty praecox. However, it is very difficult to distinguish puberty praecox in starting period from isolated PT. Making this distinguish is of great importance in terms of determining the patients who needs medical treatment. There is no single test than can differentiate isolated PT from PP. There are some studies that show that some parameters such as the measurement of the size of uterus and over in Pelvik USG, evaluation of bone age, basal LH measurement, LH respond to GnRH test may help in this issue. Starting of axillary and/or genital hairing before 8 in girls and before 9 in boys is defined as premature adrenarche/pubarch (early hairing). It can be seen in 5-10% of girls despite changing according to ethnic origin. Although it is not completely known etiopathogenesis is a clinic picture that comes from the increasing DHEAS levels in blood as a result of early activation of adrenal gland. There are some studies showing that it is more common in obese children. Clinical importance of the premature adrenarche is debatable. Some researchers claim that this situation is precursor of polycystic over syndrome. In premature adrenarche cases, time and final outcome of the pubertal progression is not accurate. In other words, there are debates on whether starting time of the breast growth, speed of its progression, menarch time and mature body height are affected in PA applicants cases.