St segment yükselmesi olmayan akut koroner sendromlu hastalarda metoprolol veya karvedilol'ün serum GGT ve ürik asit düzeylerine etkilerinin karşılaştırılması
St-segment elevation acute coronary syndrome patients serum GGT and uric acid levels of metoprolol or carvedilol comparison of the effects
  1. Tez No: 340919
  2. Yazar: LÜTFÜ AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE KARAKELLEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gamma-glutamiltransferaz, Koroner Angiografi, ST elevasyonsuz miyokard infarktüsü, Akut koroner sendrom, Gamma glutamyltransferase, Coroner Angiography, NON- ST segment elevation myocardial infarction, Acute coronary syndrome
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Akut koroner sendrom, akut miyokard iskemisine bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulgularla karakterli önemli bir sağlık problemi olup, son yıllarda yapılan çalışmalarda serum GGT ve Ürik Asit düzeyinin tanı ve prognozda önemli bir yeri olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma kardiyoloji kliniğine ST segment elevasyonu olmayan akut miyokard infarktüsü tanısıyla yatırılan ve Koroner Angiografi yapılan 46 hasta ile gerçekleştirildi. Hastaların tedavilerine başlamadan hemen öncesinde rutin kan tetkiklerine ilaveten serum GGT ve Ürik Asit düzeylerine bakılarak kaydedildi. Hastalar daha sonra rastgele iki gruba ayrıldı. Metoprolol alan birinci grupta 23 hasta (17 erkek, 6 kadın), Karvedilol alan ikinci grupta 23 hasta (19 erkek,4 kadın) mevcut idi. Birinci gruba alınan 23 hastaya Koroner Angiografi işleminden önce metoprolol 50 mg/gün p.o başlandı. Diğer gruba da 23 hasta alınmış olup bu gruptaki hastalara Koroner Angiografi işleminden önce Karvedilol 25 mg/gün (12.5 mg ×2) p.o başlandı. Hastalara Koroner Angiografi , yoğun bakım ünitesine yatışlarından sonra ilk 24 saat içinde yapılmış olup, yapılan koroner angiografilerde metoprolol alan hasta grubunda 8 (%34) hastada medikal, 14 (%60) hastada PTCA, 1 hastada CABG (%4.3) kararı alındı. Karvedilol başlanan hastalarda ise 5(%21.7) hastada medikal, 14(%60.8) hastada PTCA, 4 (%17.3) hastada da CABG kararı alınmış olup, iki grup arasında izlenilecek tedavi yöntemi dağılımı açısından fark gözlenmedi ( p:0.288). Birinci gruptaki hastalar, beta bloker (metoprolol 50 mg/gün) ve diğer antiiskemik, antiagregan tedavilerlerle taburcu edildi. İkinci gruptaki hastalar beta bloker ( karvedilol 25 mg/gün), diğer antiiskemik ve antiagregan tedavilerlerle taburcu edildi.1 ay sonra kontrol önerildi. Hastaların ilk kontrollerinde (1. Ay) fizik muayeneleri ve semptom sorgulamaları yapıldıktan sonra rutin laboratuvar tetkiklerinin yanında tekrar serum GGT ve Ürik Asit düzeyleri 2. kez ölçüldü. Çalışmaya alınan tüm hastaların tedavilerinde değişiklik yapılmadan 3 ay sonra tekrar poliklinik kontrolü önerildi. 3. Aydaki kontrollerinde davet edilen hastalarda aynı işlemler bir kez daha tekrarlandı. Bazalde, Metoprolol grubunun GGT değeri, 33.7±21.9 mg/dl saptanırken, Karvedilol alan grupta bu değer 49.8±84.8 mg/dl olarak ölçülmüştür, anlamlı fark bulunmamıştır (p: 0.382). Metoprolol alan hasta grubunda 1.ay ve 3.aylarda serum GGT değerleri sırasıyla 32±17 mg/dl ve 31±16 mg/dl olarak bulunmuş olup bazal, bazal-1. ay ve bazal 3. aylar GGT değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır(p: 0.506, p: 0.864, p: 0.442 sırasıyla), Karvedilol alan hasta grubunda ise 1.ay ve 3.ay takip değerleri sırasıyla 40±50 mg/dl ve 41±52 mg/dl ölçülmüş olup bazal, bazal 1. Ay, bazal 3.ay GGT değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır(p:0.293, p: 0.802, p: 0.253 sırasıyla). Her iki tedavi grupları arasında Serum GGT düzeyleri bakımından 1. ve 3. aylarda anlamlı fark saptanmadı. ( p : 0.432 ve 0.407 sırasıyla ). Ürik Asit değerlerine bakıldığında, bazal Ürik Asit değeri Metoprolol alan hasta grubunda 6±1 mg/dl saptanırken, Karvedilol alan grupta bu değer 5±1 mg/dl saptanmış olup, anlamlı fark saptanmadı (p:0.157). 1. ve 3.aylarda yapılan kontrollerde serum Ürik Asit değerleri Metoprolol alan hasta grubunda sırasıyla 6±1 mg/dl ve 5±1 mg/dl olup bazal, bazal-1. Ay, bazal-3.ay Ürik Asit değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p :0.851, p: 0.503, p: 0.457 sırasıyla ), Karvedilol alan grupta bu değerler sırasıyla 5±1 mg/dl ve 5±1 mg/dl olarak ölçülmüş olup bazal, bazal-1. Ay, bazal-3.ay Ürik Asit değerleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır( p:0.480, p: 0.344, p: 0.775 sırasıyla). Her iki tedavi grupları arasında 1. ve 3. Aylarda Ürik Asit düzeyleri bakımından anlamlı fark saptanmadı. ( p : 0.222 ve 0.170 sırasıyla ). Sonuç olarak çalışmamızda, AKS' larda arttığı gösterilen ve prognoz belirteçi olarak kabul edilen serum GGT ve Ürik Asit düzeylerinin konvansiyonel tedavide kullanılan beta blokerlerden olan Metoprolol veya Karvedilol tedavisinden etkilenmediği ve her iki grupta da kendi aralarında bir fark olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Acute coronary syndrome is a major health problem that is characterized with symptoms and signs emerging due to acute myocardial ischemia. Recent studies revealed that level of GGT and Uric Acid in serum has an important role in the diagnosis and prognosis of cardiovascular diseases. The study was designed on 46 patients with the diagnosis of non-ST segment elevation myocardial infarction in this study who were underwent coronary angiography in the cardiology clinic. Just before starting the treatment of patients,in addition to the routine blood examination, GGT and uric acid levels in the blood serum, were measured.The patients were randomly divided into two groups.There were 23 patients (17 male 6 female) in the first group whom Metoprolol was given. The second group also including 23 patients (19 male, 4 female) were subjected to Carvedilol. The first group which received 23 patients before Coroner Angiography, initial treatment was Metoprolol 50 mg/day p.o. The other group which recieved 23 patients,before, Coroner Angiography initial treatment was Carvedilol 25 mg/gün (12.5mg ×2) p.o. Coroner Angiography was made in the first 24 hours after the patients admitted to intensive care unit. İn Metoprolol group after coronary angiography for 8 (%34) patients medical, for 14 (%60) patients PTCA,for 1(%4.3) patient CABG was planned. İn Carvedilol group for 5(%21.7) patients medical,for 14(%60.8) patients PTCA, for 4 (%17.3) patients CABG was planned. For two groups the same therapy schedule was planned. The first group was discharged with Metoprolol and other antiiscemic and antiplatelet therapy, and the other group was discharged with Carvedilol and the other antiiscemic and antiplatelet therapy. Patients were adviced to control in one month İn first control, semptoms and signs were controlled and routine blood tests was made, GGT and Uric Acid levels was measured. The treatments of patients was not changed and patients were adviced to control after three months . the same protochol was performed in the 3. Month control. The baseline serum GGT value was in Metoprolol group was 33.7 ± 21.9 mg/dl, thisvaluein Carvedilol group was 49.8 ± 84.8mg/dl. There was no significant difference (p = 0.382). After discharge, at the first and third months, serum GGT levels were measured, respectively, 32 ± 17 mg/dl and 31 ± 16 mg/dl. The baseline, baseline-1. month and baseline- 3. Month follow-up GGT values were not significant (p: 0.506, p: 0.864, p: 0.442 respectively),.First and third month follow-up of patients receiving Carvedilol group, serum GGT values was measured respectively 40 ± 50 mg/dl and 41 ± 52 mg/dl. The baseline, baseline-1. month and baseline- 3. Month follow-up GGT values were similar (p:0.293, p: 0.802, p: 0.253 respectively ).There was no significant difference about the serum GGT values in the two treatment groups ( p : 0.432 ve 0.407 respectively ). İn Metoprolol group ,Uric Acid value of basal 6 ± 1 mg/dl was found, but in Carvedilol group Uric Acid basal value 5±1 was measured. There was no significant difference (p:0.157).After discharge at the first and third months in Metoprolol group , serum Uric Acid levels were measured, respectively, 6±1 mg/dl and 5±1 mg/dl.The baseline, baseline-1. month and baseline- 3. Month follow-up serum Uric Acid values were not significant (p :0.851, p: 0.503, p: 0.457 respectively). First and third month follow-up in Carvedilol group, serum Uric Acid values was measured respectively 5±1 mg/dl and 5±1 mg/dl. The baseline, baseline-1. month and baseline- 3. Month follow-up serum Uric Acid values were similar( p:0.480, p: 0.344, p: 0.775 respectively). There was no significant difference about the Uric Asit values in the two treatment groups .(p:0.222 and 0.170, respectively). As a result, in our study, showed that GGT and Uric Acid levels did not effect from beta bloker therapy such as Metoprolol and Carvedilol.