Meme kanseri olgularının demografik özellikleri
Demographic characteristics of breast cancer
  1. Tez No: 340924
  2. Yazar: SERDAR TANAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİM BAŞOL TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Lokalizasyon, Teşhis, Demografik Bulgular, Breast cancer, location, diagnosis, demographic characteristics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Meme Kanseri Olgularının Demografik Özellikleri Meme kanseri heterojen bir hastalık gurubudur ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık ikinci sebebidir. Bu hastalığın yüksek olan morbiditesi ve mortalitesi nedeniyle hastalığın erken tanı ve tedavisi, koruyucu önlemlerin alınması, riskli popülasyonun belirlenmesi, tarama programlarının yaygınlaştırılması, toplumun bilinç düzeyinin artırılması ve mamografi ve meme usg gibi erken tanı yöntemlerinin ulaşılabilir olması önemli bir sağlık politikası haline getirilmelidir. Çalışmamıza 2007 ile 2012 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Medikal Onkoloji Kliniğinde takip edilmiş olan 96 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların cinsiyetleri, tanı yaşları, eğitim durumları, ikamet yerleri, meslekleri, sigara ve alkol kullanıp kullanmadıkları, eşlik eden komorbid hastalık varlığı, patolojik tanısı, evresi, ailede meme kanseri varlığı, geliş şikâyeti, tümör lokalizasyonu, tanı alma şekli, aldıkları tedavi rejimleri ve progresyon varlığı belirlenmiştir. Bu veriler sonucunda meme kanserlerinin ülkemizde 31-40 ve 41-50 yaşları arasında görüldüğü, kadınlarda %99 sıklıkla baskın olduğu, sağ memede ve üst dış kadranda yerleşmeye meyilli olduğu, en sık doktor muayenesi ile teşhis edildiği tespit edilmiştir. Hastalarımızın rutin tarama mamografisi ile teşhis edilmediği saptanmış olup kanser tarama programlarının yetersizliği gözlenmiştir. En sık invaziv duktal karsinoma alt tipi gözlenmiş ve hastalarımızın çoğunluğu evre 3 ve 4?te tanı almıştır. Bu durum meme kanseri hakkında toplumda farkındalık yaratılmasının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Demographic Characteristics of Breast Cancer Breast cancer is a heterogeneous disease group , and the second most common cause of cancer-related deaths in women. This disease has high morbidity and mortality. Because of this; early diagnosis and treatment, preventive measures, to determine risk population, dissemination of screening programs, increasing the level of community awareness, using diagnostic methods such as mammography and breast ultrasound should become an important health policy. We included 96 patients to this study who were followed in Atatürk University Department of Medical Oncology between 2007 and 2012. We recorded some information from patients such as; age at diagnosis, gender, educational status, place where they live, job, using tabacco and alcohol, presence of comorbid disease, pathologic diagnosis, stage of disease, presence of family history of breast cancer, first complaints, tumor location, type of diagnosis, treatment regimens and presence of progression. As a result of this datas we determined that, breast cancer has been seen in our region between the ages of 31-40 and 41-50, it is dominant in women with a percentage 99%, it has a tendency to settle in the upper outer quadrant of the right breast and it is often diagnosed by medical examination. We saw a deficiency in cancer screening programs because our patients were not diagnosed by mammography. The most common subtype is invasive ductal carsinoma and majority of patients have been diagnosed in stage 3 and 4. This indicates the necessity of the creation of public awareness about breast cancer.