Acil servise başvuran onkoloji hastalarının prospektif olarak klinik ve demografik analizi
Aci̇l servi̇se başvuran onkoloji̇ hastalarinin prospekti̇f olarak kli̇ni̇k ve demografi̇k anali̇zi̇
- Tez No: 481478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Cancer, clinic-demographic feature, emergency
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yaşam süresi uzadıkça ve genel nüfus yaşlandıkça, kanser insidansı artmaktadır. Sağlık bilincinin artması, sağlık hizmetlerinin ulaşımında kolaylık, yeni tedavi yaklaşımları kanser olgularının daha uzun takip edilmelerine ve Acil servis başvurularının artmasına neden olmaktadır. Çalışmamızda, Acil Servisimize başvuran kanser hastalarının demografik ve klinik özelliklerinin tanımlanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Prospektif nitelikli çalışmamıza, Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisimize 01.09.2015 ile 01.09.2016 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü, travma dışı kanser hastaları dahil edilmiştir. Bu hastaların klinik ve demografik özellikleri değerlendirilmiştir. Değerlendirmede hastanın yaşı, cinsiyeti, başvuru şikayeti, mesleği, sigara ve alkol kullanımları, radyoterapi ve kemoterapi alımları, İkamet yerleri(il merkezi, ilçeler, il dışı), Adıyaman da mı yoksa Adıyaman dışında mı takip edilip edilmedikleri gösterilmiştir. Elde edilen veriler Excel çalışma dosyasında derlenmiş olup Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22 paket programı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan analizler neticesinde elde edilen veriler bulgular kısmında verilmiştir. Tanımlayıcı sayısal değişkenler ortalama±standart sapma, kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde şeklinde tablolarda verilmiştir. Acil Servisimizde nöbetlerimizde karşilaştığımız Erişkin Kanserli hastalarımızın sayısı 155 idi. Bu hastalarımızın 76' sı (%49) erkek, 79'u (%51) bayan idi. Hastalarımızın yaş ortalaması 58,55±15,21 olupçoğunluğunu 66-75 yaş grubu oluşturuyordu. Kanser tiplerinden ilk dört sırayı sırayla meme 34(%21,9), kolorektal 31(%20,0), lösemi 25(%16,1), akciğer 21(%13,5) kanseri idi. Acil Servisler, kanserli hastalar için her an başvurabilecek yerlerdir. Dolayısıyla, Acil Hekimleri kanser hastalarının acil tedavi ve bakımları için yeterli beceri, bilgi ve tecrübeye sahip olmalıdırlar. Onkolojik hastalara yönelik acil servisimizdeki tespit edilen klinik ve demografik özellikler ile yapılan çalışmaların azlığı dolayısıyla yeni çalışmalara katkı sağlayacağı görüşündeyiz Anahtar Kelime: Kanser, klinik-demografik özellik, acil
Özet (Çeviri)
With the demographic shift caused by an aging population and increased life span the incidence of cancer has increased. Rising consciousness, availability of medical resources and therapeutic advances have led to the increment in surveillance period and admissions to emergency room of cancer patients. In this study, we aimed to describe the clinical and demographic features of cancer patients admitted to our emergency department. Cancer patients older than 18 years and without trauma, admitted to Adıyaman University Training and Research Hospital, Department of Emergency Medicine, between 01.09.2015 and 01.09.2016, were included in this prospective study. Clinicodemographic features of these patients were evaluated. Age, sex, complaint at presentation, occupation, cigarette/alcohol consumption, radiotherapy/chemotherapy administration, residing place (Adıyaman/districts/ other cities) of patients were covered. Data were analyzed via Excel file and SPSS 22.0 statistical software (SPSS Inc, Chicago, IL, USA) was used for all analyses with an alpha level of 5%considered to indicate statistical significance. Descriptive numerical variables were displayed as mean±standart deviation whereas categorical variables were shown as number along with percent in the tables. A total of 155 adult patients with cancer diagnosis were included in the study. There were 76 men (49%) and 79 women (51%). Mean age was 58.55±15.21 with the highest incidence within the 66-75 years. The predominant type was breast carcinoma (n=34,21. 9%), followed by colorectal cancer (n=31,20%), leukemia (n=25,16.1%) and lung carcinoma (n=21,13.5%). Patients with cancer frequently use emergency room for acute complaints. Therefore, phycisions of emergency medicine, need to have the adequate skills, knowledge and experience to deal with these patients. Given the rarity of studies concerning clinicodemographic features of cancer patients in emergency room, further studies will surely make contribution to the literature.