Detrital zircon ages and provenance of the triassic (?) carpholite-bearing metaconglomerates in the southern menderes massif
Güney Menderes masifindeki triyas yaşlı (?) karfolitli metaçakıltaşlarının kırıntılı zirkon yaşları ve kökeni
  1. Tez No: 340952
  2. Yazar: ZEHRA DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: güney Menderes Masifi, Kiklatlar, metaçakıltaşları, kırıntılı zirkon, U-Pb_Hf izotopları, Lazer Aşındırmalı-Endüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometre (LA-ICPMS) yöntemi, southern Menderes Massif, Cyclades, metaconglomerate, detrital zircon, U-Pb-Hf isotopes, laser ablation induced couple mass spectrometry method (LA-ICPMS)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Kurudere köyü (Selimiye-Milas, Muğla) yakın civarında yüzeyleyen metasedimanlarda (karfolitli metaçakıltaşı) YB metamorfizması kalıntılarının tanımlanmış olması güney Menderes Masifi?nde son zamanlarda yapılan en önemli keşiflerden birisidir. Metaçakıltaşı, `mermer örtüsü? olarak tanımlanan birimin en alt seviyesini oluştururken yapısal olarak, muhtemelen bindirme fayı, şist birimlerini üzerler. Bölgede metaçakıltaşı iki farklı seviye ile temsil edilirken, kuzeye devrik yatık kıvrım içinde herbir düzey zıt yönlere hareket veren yapısal elemanlarla süslenmiştir; bu durumda metaçakıltaş düzeyleri kıvrımın kanatlarını temsil ederler. Kırıntılı zirkonlardan (450 adet) U-Pb-Hf zirkon analizleri, Lazer Aşındırmalı-Endüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometre (LA-ICPMS) yöntemi ile yapılmıştır. En genç tanenin Aseliyen (Erken Permiyen) (298±5 Ma, uym. 104%), en yaşlı tanenin ise Mezoarkeen (3020±16 Ma; uym. 101%) yaşta olduğu belirlenmiştir. En genç tanenin yaşı, daha önce birim için öngürülen geç Triyas yaşını desteklemektedir. Ordovisiyen? Orta Neoproterozoik yaş aralığındaki zirkon tanelerinin baskınlığı ve Mezoproterozoik (1.1-1.7 Ga) zamandaki boşluk, ana kaynak olarak Pan-Afrikan kökene işaret etmektedir. Yüzkırkdört adet zirkondan ölçülen ?Hf değerleri, tanelerin hem ilksel hem de taşınmış kabuksal kaynağa ait olduğunu göstermektedir. Metaçakıltaşı biriminin kırıntılı zirkon popülasyonu ve ?Hf değerleri literatürde ifade edilen ve güney Menderes metasedimanlarına ait değerlerden farklıdır ve Kiklatlarla benzerlik göstermektedir. Buna dayanarak, güney Menderes Masifi?ndeki Kurudere YB metaçakıltaşlarının ve üzerindeki mermer serinin Kiklatlara ait olabileceği sonucuna varılmıştır. Kuzeye devrik kıvrımın varlığı ve ilgili kinematik belirteçleri, Kiklatlara ait kaya topluluklarının Eosen?Geç Oligosen zaman diliminde Menderes serisinin üzerine tektonik olarak yerleşmesi olarak yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
The recent documentation of HP relics (carphiolite-bearing metaconglomerates) from the Kurudere area (Selimiye-Milas, Muğla) was one of the most important discoveries in the southern Menderes Massif. The metaconglomerates form the lowest most lithologies of the so-called marble unit and lie structurally above the schists with a proposed thrust fault. The metaconglomerates occur at two distinct horizons, each of which shows opposing sense of shearing in an overturned anticlinal structure. U?Pb?Hf zircon analyses of detrital zircons (450 grains) were performed by using Laser ablation induced couple mass spectrometry method (LA-ICPMS). The youngest grain is Asselian (earliest Permian) in age (298±5 Ma, conc. 104%) while a Mezoarchean zircon grain (3020±16 Ma; conc. 101%) forms the oldest. The youngest zircon grain is therefore consistent with previous contention that the metaconglomerate is late Triassic in age. The dominance of Ordovician to Cryogenian (Neoproterozoic) zircons and lack of Mesoproterozoic (1.1?1.7 Ga) zircons suggest Pan-African terranes (the northern Gondwana provenance) as the main source area. ?Hf values of 144 zircon grains indicate both reworking of an old crust and a juvenile crustal source. The detrital zircon populations and ?Hf values are very distinct from those reported in the southern Menderes metasediments and show pronounced similarities with that of Cycladic rocks. It is therefore concluded that the Kurudere HP metaconglomerates and possibly the overlying marbles in the southern Menderes Massif may belong to the Cycladic blueschist units. The occurrence of north-vergent overturned fold and associated kinematics suggest tectonic emplacement of the Cycladic unit above the Menderes sequence sometime after Eocene but before late Oligocene.