Geology, mineralogy, petrography, and chemical composition of the Hançılı bentonites and associated rocks, northwest of Kalecik, Ankara
Ankara, Kalecik kuzeydoğusu Hançılı bölgesindeki bentonitlerin ve ilintili kayaçların jeolojisi, mineralojisi, petrografisi ve kimyasal bileşimi
- Tez No: 13211
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: bentonit, analsim, smektit, jeoloji, mineraloji, petrografi, kimyasal bileşim, çökelme ortamı, Hançılı, Kalecik, Ankara
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ANKARA, KALECİ K KUZEYDO?USU HANÇILI BÖLGESİ NDEKİ BENTONİ TLERİ N VE İ Ü NTİ Lİ KAYAÇLARIN JEOLOJİ Sİ, Mİ NERALOJİ Sİ, PETROGRAFİ Sİ VE Kİ MYASAL Bİ LEŞİ Mİ. ÖZALP, Tamer Yüksek Lisans Tezi: Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Asuman TÜRKMENO?LU Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Orhan AKIMAN Şubat 1991, 87 sayfa Hançılı(Kalecik) bölgesinde yüzeyleyen Üst Miyosen yaşlı Hançılı ve Kumartaş formasyonlarının jeolojisi, mineralojisi, petrografisi ve kimyasal bileşim leri arazi ve laboratuvar çalışmaları kullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen veriler, kil ve kil-dışı minerallerin mineralojisini ve petrografisini araştırmada, arazide yayılım gösteren ve bentonit içeren kayaçların oluşumunu tespitte ve çökelme ortamlarının yorumlanmasında kullanılmıştır. X ışınları toz kırınım ve ince kesit analizleri sonucu bentonit içermeyen ince taneli tortul kayaçlarda yaygın olarak analsim-karbonat mineralleri-feldispat- kuvars topluluğ u gözlenmiştir. Analsim bakımından zengin olan kayaçlarda volkanik kayaç parçalarının (özellikle cam) olmaması ve farklı zeolitler içermemesi bu mineralin volkanik cam dışında bir kaynaktan meydana geldiğ i izlenimini vermektedir. Çalışma alanında bulunan Na-bentonit'in içinde kırıntılı kuvars ve mika bulunmasının yanında, tortul zeolitlerin beraber görülmemesi, bentonitin kırıntılı olarak oluştuğjnu göstermektedir. Bunun yanında Killik'te kristobalit ve yuvarlanmış kuvars taneleri bentonitlerin içinde bulunmuştur. Killik dizisi ile sınırlı kalan smektit ve smektit-illit kil mineral topluluğunun tuzlu ve alkalen ortamlardabozuşması nedeniyle ortama Si, Al ve Na kaynağ ı sağ lanması analsim mineral lerini oluşturmuştur. Çalışma alanında dolomit minerallerinin çokça bulunması ve tatlı su fosil lerinin görülmemesi Hançılı gölünün tuzlu ve alkalen karakterde olduğunu göstermektedir. Bu sonuç kimyasal analiz sonuçlarıyla desteklenmektedir. Kil minerallerinin dağlım ve türü batıdan (smektit ve smektit-illit) doğjya (klorit, illit ve az miktarda kaolen) doğ ru fasiyes değ işimi ile ilgilidir. Tüm kayaç örneklerinin jeokimyasal nitelikleri farklı litolojilerin ve ortamın bileşimlerini yorumlamada, ana ve iz elementlerin karşılaştırılması amacı ile jeolojik konumu ayırt etmek için kullanılmıştır. Jeolojik, mineralojik ve kimyasal araştırmaların sonuçlarına göre Üst Miyosen Hançılı ve Kumartaş formasyonları, sırasıyla göl ve alüvyon ortamlarda oluşmuştur. Ayrıca, Hançılı bentonitlerinin kökeninin tüf'ün olduğ u yerde bozuşması ile direkt ilişkisi olmadığ i sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY, MINERALOGY, PETROGRAPHY AND CHEMICAL COMPOSITION OF HANÇILI BENTONITES AND ASSOCIATED ROCKS, NORTHWEST OF KALECİ K, ANKARA OZALP, Tamer M. S.in Geological Engineering Department Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Asuman Türkmenoğlu Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Akıman February 1991, 87 pages The geology, mineralogy, petrography and chemical composition of the Upper Miocene Hançıiı and Kumartaş formations exposed in Hançılı (Kalecik) area were investigated by means of field and laboratory studies. The data obtained were used to study clay and non-clay mineralogy and petrography, to determine the nature of exposed rock units in the study area including pure bentonite layers and to interpret depositional environment of these rocks. X-Ray powder diffraction and thin section analyses reveal that among the non-clay minerals analcime-carbonates-feldspar and quartz assemblage widely occurs in the argillaceous rocks devoid of bentonites. Analcime-rich rocks lacking volcanic detritus (particularly glass) and zeolites other than analcime suggest that analcime was derived from a precursor other than volcanic glass. Na-bentonite is considered to be detrital constituent where it is found with detrital quartz and mica but with a marked absence of the sedimentary zeolites in the study area. Cristobalite and rounded quartz grains are found with Na-bentonites in the Killik locality. The restricted smectite, illite-smectite clay mineral suite in the Killik sequence suggest that detrital clays were significantly altered in a saline and IIIalkaline environment, thereby providing a source of Si, Al and Na for the formation of analcime. Abundance of dolomite and absence of fresh water fauna suggest that the Hançılı lake was saline and alkaline in character. This interpretation is also supported by chemical analyses. The distribution and type of clay minerals suggest fades change from west (indicated by smectite, smectite and illite) to east (chlorite, illite minor kaolinite.) in the study area. Geochemical characteristics of bulk samples were used to interpret between bed compositional variation of different lithologies and to correlate between major and some trace elements (Mn, Zn, Cu, Li) for the purpose of distinguishing the geologic setting. The results of the geological, mineralogical and chemical investigations show that Upper Miocene Hançılı and Kumartaş formations formed in lake and fluvial environments, respectively. In addition, it may be concluded that the origin of the Hançılı bentonites is not directly related to in situ alternation of tuff. Key Words : bentonite, analcime, smectite, geology, mineralogy, chemical composition, depositional environment, Hançılı, Kalecik, Ankara Science Code : 606 02 01 IV