Praxis in architecture: The dialectical relationship between thinking and making
Mimarlıkta praksis: Düşünmek ve yapmak arasındaki diyalektik ilişki
- Tez No: 341031
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN SAVAŞ SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Praksis, Mimarlık Teorisi, Otonomi, Nesneye Yönelik Praksis, Bağlama Yönelik Praksis, Sosyal Aktörlu?k, Praxis, Theory of Architecture, Autonomy, Object-Oriented Praxis, Context-Oriented Praxis, Social Agency
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
İlk defa Antik Yunan`da ele alındığı biçimiyle -praksis, herhangi bir insan aktivitesinde teori ve pratiğin birlikteliğine işaret eder. Belirli bir amaca yönelik ve anlamlı bir aktivite olarak praksis, tum uretim surecini yöneten, iyi kurgulanmış bir teori gerektirir. Bu noktada, bu tez, mimari u?retimin anlamlı bir uretim olarak değerlendirilmesi ve -praksis olarak uygulanması gerektiğini iddia eder. Mimari uretimde, mimarlığın içsel ya da dışsal kaynaklarından beslenen teorik bilgi, mimari tasarım surecini destekler ve bu sureç de karşılıklı olarak mimari bilgi uretimine katkıda bulunur. Mimarlıkta,“duşunme”ve“yapma”eylemleri arasında,“praksisi”meydana getiren diyalektik bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada, mimarlığın disipline özgu kurallarından, normlarından ve değerlerinden kaynaklanan otonom özelliklerinin ve mimarlığın diğer bilgi alanlarıyla ve dış teori kaynaklarıyla olan ilişkisinin iki farklı“praksis”ortaya koyduğu incelenmiştir. Bunlardan ilki, mimarlığın kendi kaynaklarıyla teorik bilgi ureten“nesneye yönelik praksis”ve ikincisi, teorisini sosyal ve bağlamsal faktörleri gözeterek ureten“bağlama yönelik praksis”tir. Bu iki kavramı anlamak için, Kerem Yazgan ve Ziya Tanalı`nın teorik ve pratik çalışmaları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Being a concept that was first raised in the context of Ancient Greek,“praxis”indicates the association of theory and practice in any human activity. As a purposeful and meaningful activity, praxis requires a well-structured theory that leads to the whole production process. At this point, this thesis claims that architectural production should be considered as a purposeful activity and that it should be performed as praxis. In architectural production the theoretical knowledge that is supported by architecture`s inner or exterior sources supports the architectural design process and this process contributes to the production of architectural knowledge correspondingly. In architecture, there is a dialectical relationship between thinking and making activities that bring out“praxis”. In this work, that architecture`s autonomous properties stemming from its disciplinary specific rules, norms and qualities, and its relationship with other knowledge fields or exterior theory source lead to the rise of two different types of“praxes”is explored. The first one is“object oriented praxis”that produces the theoretical knowledge through architecture`s own sources, and the second is“context-oriented praxis”that produces its theory by considering the social and contextual factors. Kerem Yazgan and Ziya Tanalı`s theoretical and practical works in architecture will be investigated in order to comprehend these two notions.