Development of the rule curve for Altiparmak Hydroelectric Power plant
Altıparmak Hidroelektrik Santrali için kural eğrisi geliştirme
  1. Tez No: 341064
  2. Yazar: ŞERİFE ECE BOYACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN KENTEL, PROF. DR. ALİ MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik, Ardışık Akım Ötelemesi, Kural Eğrisi, Optimizasyon, Hydropower, Sequential Streamflow Routing, Rule Curve, Optimization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Türkiye?nin enerji ihtiyacı her geçen gün artmakta olup, bugünlerde ülkenin başlıca yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik enerjidir. Bu sebeple, Türkiye?nin kullanımda olmayan hidroelektrik enerji potansiyelinin geliştirilmesinin planlanması oldukça önem taşımaktadır. Mevcut su kaynakları, akıllı bir şekilde geliştirilmeli ve yönetilmelidir. Hazne işletme kural eğrileri uzun dönem rezervuar işletmeleri için geliştirilen temel yönlendiricilerdir. Her bir hidroelektrik santrali (HES) için, maksimum enerji üretimini sağlayan kural eğrileri geliştirilmelidir. Bu çalışmanın amacı, Altıparmak Barajı ve HES için kural eğrisi geliştirmektir. Ay sonu optimum hazne işletme seviyelerini belirlemek için, Ardışık Akım Ötelemesi yöntemi kullanılmakta ve bir optimizasyon problemi oluşturulmaktadır. Aylık işletme seviyeleri, Altıparmak Barajı ve HES?in kural eğrisini oluşturmaktadır. Bu optimizasyon çalışmasının bir sonucu olarak elde edilen kural eğrisi tarafından sağlanan toplam enerji üretimi, Altıparmak Barajı ve HES için yapılan fizibilite çalışmalarında elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmakta ve yaklaşık %5?lik bir artış sağlandığı gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Energy requirement of Turkey increases day by day and hydropower is currently the main renewable energy source of the country. Thus, planning the development of the unused hydropower potential of Turkey is critical. Available water resources have to be developed and managed in a wise manner. Reservoir operation rule curves are fundamental guidelines for long term reservoir operation. Rule curve which results in the maximum energy generation has to be developed for each hydropower plant (HEPP). The goal of this study is to develop the rule curve for Altıparmak Dam and HEPP. An optimization problem is formulated and coupled with Sequential Streamflow Routing method to determine optimum end of the month operating levels of the reservoir. Monthly operating levels form the rule curve of Altıparmak Dam and HEPP. Total energy generation obtained with the rule curve generated as a result of the optimization study is compared with results obtained from the feasibility studies of Altıparmak Dam and HEPP and it is observed that approximately 5% increase is achieved.