Meteorolojik faktörlerin kentiçi ulaşımı üzerindeki etkileri
Meteorological effects on urban transportation activities
  1. Tez No: 341225
  2. Yazar: NİHAT TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Meteoroloji, Ulaşım, Meteorology, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Kentiçi Ulaşımı, Meteorolojik Faktörler, Ulaşım Sistemleri, Urban Transportation, Meteorological Factors, Transportation Systems
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Kent içi ulaşımı, bir kentin yaşanılabilirliğinin göstergelerinden biri olarak, kentin yaşam kalitesini etkilemektedir. Kentin ulaşımı planlanırken, bölgenin nüfus yoğunluğu, ekonomik durumu, ticaret ve dağıtım merkezi, sosyal durumu ve coğrafik yapı göz önünde bulundurulması gerekirken, iklim koşulları ve tabiat olaylarının göz ardı edilmeyecek kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.Kent içi ulaşımını oluşturan başlıca ulaşım sistemleri; tramvay, hafif metro, otobüs, minibüs, özel oto, bisiklet, motosiklet ve yük taşımacılığı için kullanılan kamyon-kamyonet sayılabilir. Toplu taşımanın yoğun olarak kullanıldığı yerlerde trafik yoğunluğu özel oto kullanımının fazla olduğu yerlere göre daha azdır.Tüm bu faktörler göz önüne alınarak ulaşım planlansa da kent içi ulaşımını etkileyen faktörlerinden tabiat olaylarına baktığımızda tarih boyunca kentin yaşamını ve ulaşımını olumsuz yönde etkilemiş ve yaşanılabilir kent olmasının önünde önemli bir engel olmuştur.Yağmur, sis, kar gibi meteorolojik faktörler, kentiçi ulaşımda kazalara ve trafik sıkışıklığına, gecikmelere, kapasite azalmasına neden olarak, ülke veya bölge ekonomisini ekonomik olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Urban transportation, as one of the indicators which shows liveable of a city's that affects the quality of life in the city, while planning the city's tarnsportation system ; the region's economic situation, trade, population density and distribution center, social status and geographical structure should consider and seasonal conditions and natural events must not be forgotten as important factors.The main transportation systems of an urban area; tram, light metro, bus, minibus, private car, bicycle, motorcycle and truck-lorry used for freight transportation. The traffic density is less places which Public transport-intensivly used than places used private carThe urban transportation also affects which is planned considering all these factors. For example the natural events affects the city's livability and urban transportation looking throughout history.Meteorological factors such as rain, fog, snow, causes accidents, traffic delays,capacity reduction, and traffic jam also affects country and regions economy.