Building skin: Corporeal existence of architectural space
Mimari mekanın varoluşunda yapı kabuğu
- Tez No: 341231
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SOYGENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapı Kabuğu, Cephe, Yapı Malzemesi, Beton, Cam, Building Skin, Facade, Building Material, Concrete, Glass
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez mimari tektoniğin, yapı kabuğu tasarımındaki önemini vurgulamak ve yapı malzemeleri; ?cam? ve ?beton? ile yapı kabuğu arasındaki ilişkinin araştırılmasını hedeflemektedir. Bötticher, Gottfried Semper ve Kenneth Frampton'un tektonik üzerine çalışmaları, yapı kabuğunun malzemeye dayalı niteliklerini değerlendirmek ve ?yapı yapma sanatı? nın yapı kabuğu tasarımındaki önemini açıklamak için kavramsal bir çerçeve oluşturur. Yapı kabuğu iç ve dış arasındaki geçiş elemanıdır. Bu kabuk yapının tasarım konseptini yansıtır. Yapı kabuğu, bir binaya ait ilk izlenimin önemli bir kısmını oluşturduğu için kabuğun incelenmesi önem kazanmaktadır. Bu tezde, bina kabuğunun, yapı malzemeleriyle bağlantılı tektonik özelliklerindeki değişimler, bunların uygulamaları ve mimari mekan tasarımına yansımaları, modern ve çağdaş dönemin dört mimarı Mies van der Rohe, Le Corbusier, Herzog & de Meuron ve Tadao Ando `nun cephe malzemelerini kullanımı ve yapı kabuğu tasarımına yaklaşımları üzerinden incelenmiştir. Bu bağlamda, bu çalışma mimaride yapı kabuğu tasarımı için yeni yapı malzemelerinin ve var olan malzemelerin potansiyellerinin araştırılmasının önemini ortaya koymayı amaçlayan bir çalışma örneği oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to emphasize the importance of architectural tectonics in the sense of building skin design and search for the relationship between the building skin and two building materials ?glass? and ?concrete?. Writings on tectonics by Karl Bötticher, Gottfried Semper and Kenneth Frampton provide the conceptual framework for the evaluation of the material qualities of building skin and clarify the importance of the ?art of construction? in the design of building skin. The building skin is a transitional element between the interior and the exterior. The skin reflects the design concept of a building that can be perceived from outside. It forms a significant part of our first impression of a building which makes the study of skin increasingly important. The changes in the tectonic features of building skin with respect to the building materials, their application and their reflection on the design of architectural spaces are investigated in this thesis through four different architects from modern and contemporary architectural periods, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Herzog & de Meuron and Tadao Ando with an emphasis on their use of building materials and approach to the design of building skin. In this context, this study poses an example in emphasizing the importance of investigating the potentials of new building materials and existing ones to improve the design quality of a building skin in architecture.