Challenges and opportunities of architectural integration of photovoltaic panels into building skin in istanbul
İstanbul'da bina cephelerine PV panellerinin mimari entegrasyonunun zorlukları ve fırsatları
  1. Tez No: 495129
  2. Yazar: MOHAMMED ALTBAISHAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BENGÜ ULUENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Entegrasyon, Mimarideki Teknolojiler, Yeşil Binalar, Photovoltaic, Integration, Technology in Architecture, Green Buildings
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Fosil yakıtlarının aşırı kullanımından dolayı iklim değişikliğinin çokça dikkat çektiği bir dönemde, güneş enerjisi ile çalışan enerjilerin tanınması ve kullanılması insanoğlunun geleceği adına önemli bir rol oynamaktadır. Geleneksel ısıtma, soğutma ve ışıklandırma sistemi muazzam miktarlarda fosil enerjisi kullanır ve çevreyi ciddi boyutlarda kirletir. Halihazırda bulunan binalar kullanım, hasar ve israf bağlamında büyük bir sorumluluk taşırlar. Son yıllarda odak noktası fosil esaslı enerji kaynağının; masrafsız, sonsuz bulunan ve insan hayatına ve çevreye zararsız olan güneş enerjisi ile değiştirilmesi üzerinedir. Ancak, Türkiye gibi gelişen ülkelerdeki inşaat sektörlerinde, fark edilebilir bir entegrasyon çabasının olmadığından, bu konunun ihmal edildiğini görebiliriz. Bu tez, İstanbul‟da PV panellerinin bina cephelerine entegrasyonunun karşılaştığı ana zorlukları açıklığa kavuşturmayı hedefler. Bilgi toplamak adına, bu alanda uzman ve projelerin ilgili taraflarıyla; kendi perspektiflerine göre bu entegrasyonu engelleyen faktörleri keşfetmeyi hedefleyen açık uçlu mülakatlardan oluşan nitelikli bir araştırma yapılmıştır. Bu tezin bulguları; PV‟nin İstanbul‟da kullanımı kültürel engeller, PV farkındalığının eksikliği, yetenekli uzmanların eksikliği, ilgili makamlar ile işbirliği yoksunluğu ve düzenleme problemleri gibi zorluklarla karşılaştığını gösterir. Bunlara ek olarak; bu tez İstanbul‟daki bina cephelerine PV kullanımının benimsenmesi ve entegrasyonunun karşılaştığı zorlukları aşmak için bazı öneriler ve çözümler sağlar.
Özet (Çeviri)
Climate change has been one of the hottest topics to discuss in the current time and it is one of the most serious issue humanity is facing right now and must take fast and serious actions to overcome this dilemma. For this reason, humanity must rely more on renewable resources, such as solar energy, rather than fossil fuels to produce required energy to run cities. Since fossil fuels emit huge amounts of greenhouse gases like carbon dioxide and other harmful gases into the environment when burnt to extract energy needed for heating, cooling and lighting. On the other hand, there is an endless source of energy which humanity can depend on as it is free, clean and harmless to humanity and environment which is solar energy. However, in some developed countries like Turkey this value is been neglected in building sector, as no noticeable integration efforts is been shown. This dissertation tries to clarify the main challenges that are facing the integration of PV into building facade in Istanbul. In order to collect data a qualitative survey of open ended interviews was used among specialists in the field and projects‟ stakeholders, trying to explore the factors that hinder the integration from their perspective. The findings of this dissertation uncovered that utilizing PV in Istanbul is facing some challenges such as cultural obstacles, lack of PV awareness, lack of skilled experts, the absence of cooperation between related authorities and some regulation problems. In addition, this dissertation provided some recommendations and solutions to overcome the challenges of PV adoption and integration into building‟s envelope in Istanbul.