Investment analysis of solar energy systems
Güneş enerjisi sistemlerinin finansal analizleri
  1. Tez No: 341243
  2. Yazar: GÖKÇE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik Enerji, Radyasyon, Enerji Üretimi, Enerji Proje Yatırımı, Geri Ödeme Süresi, Photovoltaic Energy, Irradiation, Energy Projects Investments, Total Life Cycle Cost, Return on Investmentvi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkelerin ekonomik kalkınma endişeleri, artan nüfus ve ilerleyen teknolojik gelişmeler enerji tüketimini artırıcı unsurlardır. Klasik enerji kaynakları kısıtlı kaynaklardır ve fiyatlar her geçen gün artmaktadır. Bu durum dünya ülkelerini ekonomik, politik ve çevresel açıdan yakın zamanda etkileyecek duruma gelecektir. Bu bağlamda güneş enerjisi klasik enerji kaynaklarına karşı güçlü bir alternatiftir ve sözü geçen problemleri elimine etmek için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, mühendislik ekonomisi temelli bir finansal analiz gerçekleştirmek ve güneş enerjisi yatırımları için bir kılavuz oluşturmak amaçlanmıştır. Türkiye fotovoltaik enerji sistemlerinin uygulanabilirliği açısından potansiyel bir ülkedir. Bu potansiyeli açıklayabilmek amacıyla, Türkiye?de bulunan ve fotovoltaik enerji sistemlerinin uygun olduğu dört farklı bölge seçilmiş ve bu bölgelere kurulacak olan sistemin büyüklüğünün her bölge için 10 megavat olacağı farz edilmiştir. Fotovoltaik enerji sistemlerinin Türkiye?ye uygulanabilirliğini değerlendirmek için güneş radyasyonu ve finansal yatırım teknikleri konusunda detaylı bir araştırma yapılmıştır. Seçilen alanların eğimli yüzeydeki güneş radyasyonu değerleri ve yıllık enerji üretim miktarları hesaplanmıştır. Bölgelerin radyasyon oranları ve ortalama güneşlenme saatleri baz alınarak, hesaplanan üretilebilecek enerji miktarını karşılamak için ne kadar panel gerektiği belirlenmiştir.Projeleri finansal açıdan değerlendirebilmek için, uygulanabilir temel bütçeleme teknikleri kullanılmıştır. Her bölge için toplam maliyet, yatırımın geri dönüş oranı ve geri ödeme zamanı hesaplanmıştır. Geri ödeme süresi tahmininde bölgenin coğrafi özellikleri ve kullanılan teknolojinin verimlilik oranı göz önünde bulundurulmuştur. Elde edilen sonuçlara dayanılarak, enerji yatırımcılarını fotovoltaik enerji sistemleri viikonusunda bilgilendirmek ve güneş enerjisi sistemlerinin finansal özellikleri konusunda bir kaynak oluşturmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The energy consumption increases rapidly due to the growth on population, concerns of countries regarding economical advancements and unexpected improvements of the technology. The price of conventional energy reserves is rising day by day. Since the traditional energy resources are limited by nature, it is inevitable that all the countries in the world have been affected from this economically, politically and environmentally. The solar energy is a powerful alternative to the traditional energy resources and has a great potential to solve as well as eliminate above mentioned problems. In this study, it is aimed to create an engineering economy based investment analysis and generate a guideline for solar energy investments.Four different areas in Turkey that are suitable to implement the photovoltaic energy systems are selected and system?s size is assumed to be 10 MW for each installation. First, an analysis of solar radiation concept is introduced and several financial investment techniques are presented in the use of evaluation of the feasibility of photovoltaic energy systems. The irradiation rates of selected sites on inclined surfaces are determined, annual energy productions and required number of panels to provide planned energy amount are calculated by considering irradiation rates and average solar hours of the related areas. The viable capital budgeting techniques are used to evaluate the financial investments of the projects. The total life cycle method, the return on investment method and the payback period method are used for each of the four selected areas. The payback periods are estimated based on geographical condition of the regions considered in this study and applied technology efficiency rates. Through the obtained results, it is intended to create a guideline for the solar energy investors as well as the researchers in photovoltaic energy applications and provide a source of financial characteristics of vsolar energy systems. A set of conclusions are drawn based on the findings of this thesis, which are believed to be a useful source for both investors and academics.