Kentsel ölçekteki gayrimenkul yatırımlarının mekansal gelişme üzerindeki etkisi: Başakşehir örneği
The effect of urban scale real estate investment on environmental development: Example Basaksehir
  1. Tez No: 341275
  2. Yazar: TÜLİN ÖZDEMİR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırımlar, Kentsel gelişme, Arsa Değerleri, Real Estate Investments, Urban Development, Land Prices
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kentsel Ölçekteki Gayrimenkul Yatırımlarının Mekansal Gelişme Üzerindeki Etkisi-Başakşehir Örneği adlı tez çalışmasında, gayrimenkul yatırımlarının yer seçim süreçleri, kent içi ulaşım ve sosyal ve teknik altyapı sistemleri ile entegrasyonu, arsa fiyatlarının denetimi gibi kentsel gelişmeye etkileri analiz edilecektir. Türkiye'de diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi inşaat sektörü lokomotif sektör olarak öne çıkmaktadır. Gayrimenkul sektöründe ki gelişmeler de doğal olarak inşaat sektörünü etkilemektedir. Ülkemizde gayrimenkul sektörü önümüzdeki yıllarda hakimiyetini sürdürerek gelişmeye devam edecektir. Çalışmada gayrimenkul yatırımlarının kente etkisi incelenirken yatırımlar mı kentsel gelişme sürecinde belirleyici plan kararlarımı yatırımları yönlendirici soruları incelenecektir. Ülkemizde gayrimenkul yatırımların büyük bir kısmı İstanbul?da gerçekleşmektedir. İstanbuldaki gayrimenkul yatırımlarının kentsel gelişmeye etkisi bakımından genelleştirilmiş haliyle iki farklı tip olarak yön vermektedir. Birincisi eski kentte dokuyu değiştirerek yenileme ve dönüşüm odaklı yatırımlar ve ikincisi yeni yerleşmelerde gelişime yön veren gelişme odaklı yatırımlar. Çalışma kapsamında, mekansal gelişme üzerinde gayrimenkul yatırımları değerlendirilirken yeni kentteki gelişme sürecinde gayrimenkul yatırımların etkisi incelenecektir. Bu bağlamda yeni gelişen kent kimliği ile gayrimenkul yatırımlarının gündeminde olmasından dolayı 2009 yılında ilçe kimliği kazanan Başakşehir İlçesindeki gayrimenkul yatırımlarının mekansal gelişime etkileri incelenecektir. Gayrimenkul yatırımlarının gerçekleşme sürecinde kente entegrasyonu ve kentin karakteri, mekansal gelişimi, şehirsel yoğunluk bölgeleri, şehir merkezi ile bağlantıları, ulaşılabilirliği ve görünürlüğü bağlamında Başakşehir örneğinde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
In thesis which is named The Effect Of Urban Scale Real Estate Investment On Enviromental Development-Example Basaksehir the location election processes of real estate investments, enviromental effects, entegration with urban transportation, social and technical insfacture, inspection of land prices and effect of urban development will be analized. The constuction sector in Turkey is the leading sector like all of the deveploment countries. Development of the real estate sector directly effects the constuction sector. The real estate sector will continue to evolve and dominate the sector in coming years in our country.In this study the effects of real estate investment of the city will be examined. Is the Real estate investments determined the development of the city or Plan decisions are routing the Real estate investments questions will be asked. Most of the real estate investments are constructed in İstanbul in our country. The real estate investment which is constructed in İstanbul are divided into two parts. The First one is re construction of old town and the second one is the investments gives direction to developments in new locations. In this scope the effects of real estate investments will analyzed in development period at new town. In this context, the identity of real estate investments in the developing city which is 2009 the identity of the agenda of the winner due to the Başakşehir County effects of real estate investments will be analyzed. The character of the city and the city is in the process of realization of the integration of real estate investments, spatial development, urban density regions, connections to the city center, in the context of the availability and visibility of the case Başakşehir evaluated.