Ağrı ili kent içi ulaşımının analizi ve toplu taşıma için bir planlama çalışması
The analysis of Agri city's intracity transportation and a planning study for public transit
  1. Tez No: 341276
  2. Yazar: MEHMET ALİ KIZGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Public Transportation, Transportation Planning, Urban Public Transport, Traffic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, Ağrı ilinin kent İçi ulaşımının analizi ve toplu taşıma planlaması için bir örnek çalışmadır.Ağrı İli Kent içi Ulaşım ve Trafik Planlaması iki bölümden oluşmaktadır; Kent İçi Trafik Düzenleme ve Toplu Taşım planlamasıdır. Yapılacak çalışmalar kapsamında proje aşamaları aşağıdaki gibidir;1-Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesinde bulunan toplu taşım ve trafikle ilgili mevcut bilgilerin toplanması,2-Bu mevcut bilgilerin arasında bulunmayan ancak etüt ve planlama çalışmaları için gerekli olan yeni bilgilerin toplanması,3-Mevcut yapıdaki sorunların, yetersizliklerin ve aksaklıkların belirlenmesi ve sorunların tespit ve teşhisi,4-Uygulamalara temel olacak trafik mühendisliği kuralları çerçevesinde sonuç projelerinin hazırlanması.Bu tez; sosyal yapısı, kent dokusu, kullanıcı yoğunlukları, çekim merkezleri ile kenti bir bütün olarak ele alarak, toplu taşıma sistemindeki düzensizlikleri kullanıcılara minimum düzeyde yansıtacak bir planlama ile en iyi sonucu almayı hedeflemiştir. Bundan yola çıkarak, Toplu Taşıma Sistemleri ile yapılan günlük yolculuklar hakkında ayrıntılı bilgi toplamak amacıyla, tüm toplu taşıma araçlarının oluşturduğu hatlarda mayıs, haziran ve temmuz aylarında olmak üzere üç ayrı dönemde sayım yapılmıştır.Yapılan çalışma sonucunda gerek seyahat sürelerinde gerekse hat mesafelerinde hat optimizasyonu sağlanmıştır. Bu noktada; işletici açısından günlük yapılan kilometre azalmış, önemli bir tasarruf sağlanmıştır, ayrıca tur süreleri azaltılarak yapılan günlük sefer sayısı arttırılmıştır.Kentte toplu taşıma hizmet veren araç sayıları ve yapıları yeniden ele alınarak tekrar düzenlenmiştir. Toplu taşım sitem, işletimi ve denetimi konularındaki mevcut düzensizliklere yeni öneriler getirilerek, projede her konuda bir optimizasyon sağlanmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler; Toplu Taşıma, Ulaşım Planlama, Kent İçi Toplu Ulaşım, Trafik
Özet (Çeviri)
This thesis is a sample study of analysis of transportation in Ağrı town and the planningof transportation.Transportation and traffic planning in Ağrı town consists of two parts: The urban trafficmanagement control and the planning of public transportation.The project has four phases, listed below;1- Collect available information concerning public transportation and traffic, which isalready held by public institutions and private establishments.2- Gather new data which doesn?t already exist but is necessary for the analysis andplanning studies.3-Determining and identifying existing problems, inadequacies and planning flaws.4- Prepare implementation projects in accordance with traffic engineering guidelinesand based on the outcome of the study.Preparing outcome projects in accordance withtraffic engineering, which will be based to implementations.This thesis aims to get the best results by discussing the social structure, urban fabric,public transport users density, and attraction centers as a whole. In addition, it willprovide planning on how to minimize the public transportation flaws affecting thepublic transport users. With these aims in mind, we will gather detailed informationabout the public transportation systems and shuttles.The information concerning each public transportation line was collected during threedifferent periods: May, June, and JulyAs a result of this study, line optimization recommendations have been provided forboth travel time and distance between bus destinations. At this time, the distancetravelled hasn't been reduced but the operator expense has been reduced.In addition, the duration of travel time has been decreased, whereas the number ofshuttles has been increased.The overall number of public transport vehicles in the town have been increased andvehicle designs modified and enhanced. This study has attempted to optimize thissubject by bringing forward some new proposals to correct current flaws in the publictransport system and its operations.