Manavgat Merkez ilçesi yeşil alanlarının irdelenmesi
A study on the evaluation of green areas of Central district Manavgat
- Tez No: 341290
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Manavgat City, Open Spaces, Green Spaces, Use of Green Space, Standards for Green Space, Urban Open and Green Space System
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ülkemizde nüfusun kentlerde yoğunlaşması, kentlerdeki açık ve yeşil alan sistemi ile yapısal alanlar arasındaki dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Kentsel yeşil alanlar ekolojik ve estetik amaçlar ile tesis edilen önemli mekanlardır. Yeşil alanlar toplumun bütün kesimi tarafından kullanılan, kent halkının rekreasyonel ihtiyaçlarını karşılayan alanlardır. Açık ve yeşil alanların; ekolojik, fiziksel ve toplumsal işlevlerini yerine getirmesi sağlanmalıdır.Bu çalışmada öncelikle açık ve yeşil alanlara ait tanım ve standartlara yer verilerek Manavgat kent bütünün mevcut alan kullanımı irdelenmiş ve planlama kararları ile değerlendirmeler yapılmış, açık ve yeşil alanların kent içindeki dağılımı incelenmiştir.Manavgat kent bütününde açık ve yeşil alanlara bir sistem yaklaşımı gerekmektedir. Bu anlayışla Manavgat kentinin yeşil alan standartları mahallelere ayrılarak incelenmiştir. Değerlendirme sonucunda kentte yeşil kuşak sistemi yanı sıra mevcut açık ve yeşil alanların tekrar gözden geçirilerek işlevsel açıdan kullanım olanaklarının artırılması, bitkisel tasarım açısından irdelenip iyileştirilmesi, yeni açık ve yeşil alanların kazandırılması konusunda öneriler geliştirilmiştir.Anahtar, Kelimeler: Manavgat Kenti, Açık Alanlar, Yeşil Alanlar, Yeşil Alan Kullanımları,Yeşil Alan Standartları, Kentsel Açık ve Yeşil Alan Sistem
Özet (Çeviri)
In our country, the concentration of the population in urban areas leads to deterioration of the balance between open and green space system and structural areas. Urban green areas which are established by ecological and aesthetic purposes are the important places. Green fields are used by all of the community sector and they meet recreational needs of all the people of the city. Open and green spaces must fulfill ecological, physical, and social functions.In this study, firstly the definition and standards of open and green spaces are given, the use of the available space in the whole city of Manavgat are evaluated, evaluations are made with planning decisions, and the distribution of open and green spaces in the city are examined.Manavgat city as a whole needs a system of approach to open and green spaces. With this understanding, the standards of green spaces of the city of Manavgat has been separated into districts and analyzed. The evaluation found that new suggestions have been developed on green belt system in the city as well as revising the existing open and green areas to increase opportunities for functional use, evaluation and improvement of plant in terms of design, to gain open and green areas.