Antalya ili camilerinde ahşap süsleme
Wood ornament in the mosques of Antalya
- Tez No: 564774
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN TAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Cami, Ahşap, Süsleme, Antalya, Mosque, Wood, Ornament
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 339
Özet
Bu çalışmada Antalya İli sınırları içinde bulunan camilerdeki ahşap süslemeler incelenmiştir. İncelenen camiler, Antalya merkez ve ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köylerde dağılım göstermektedir. Günümüzde 19 ilçesi bulunan Antalya'nın yalnızca 8 ilçesinde ahşap süslemeli camiye rastlanmıştır. Akseki ve Elmalı'da sekizer, Alanya ve Muratpaşa'da dörder, Korkuteli'nde iki, İbradı, Manavgat ve Finike'de birer adet olmak üzere toplam 29 camide ahşap süsleme tespit edilmiştir. Camilerin tespiti aşamasında ilk olarak kaynaklar taranmış bu sayede bir kısmı belirlenmiştir. Kaynaklarda adı geçmeyen camiler ise arazi çalışmaları sonucu tespit edilmiştir. Tespiti yapılan camiler, gerek mimari gerekse ahşap süslemeleri açısından ayrıntılı olarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Çalışmaya dâhil edilen camilerin inşasında, kesme taş, moloz taş, kaba yonu taş, tuğla, ahşap hatıl ve kerpiç gibi malzemeler kullanılmıştır. Tek kubbeli camilerde kesme taş, kaba yonu taş ve tuğla, kırma çatılı camilerde ise ağırlıklı olarak moloz taş, ahşap hatıl ve kerpiç tercih edilmiştir. Tespit edilen ahşap süslemelerin tamamı yapıların içinde yer almaktadır. Süslemeler, mihrap, minber, mahfil, vaaz kürsüsü, tavan, kapı, pencere ve direklerde görülmektedir. Motif ve kompozisyonlar, bitkisel, geometrik, nesneli ve yazı tarzındadır. Ahşap süslemelerde, kündekari, çakma, oyma, kazıma, kafes, ajur ve kalemişi teknikleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The wood ornaments in the mosques of Antalya have been investigated in this research. The investigated mosques are situated in the centre of Antalya and in its districts, in the villages connecting with these districts. The mosques with wood ornaments have been found only in 8 districts of out 19 in Antalya. Being 8-8 in Akseki and Elmaly, 4-4 in Alanya and Muratpasha, 2 in Korkuteli, 1-1-1 in Ibrady, Manavgat and Finike, totally in 29 mosques wood ornaments have been determined. Firstly, the sources have been investigated in the period of the determining of the mosques, thus some parts have been defined. The mosques whose name are not in the sources have been defined as a result of field investigations. The determined mosques have been tried to describe widely either from the architectural or wood ornamental point of view. Dimension stone (face stone), rubble stone, pitch faced stone, brick, bonding timber and adobe brick have been used in the building of the mosques that are included to investigate. All the wood ornaments have been situated in the structures. Ornaments are found in the alters, pulpits, rostrums, ceilings, doors, windows, columns. Motifs and compositions are in the plant origin, geometric, objective and writing styles. The striking, carving, digging, hemstitch or openwork, pen-work techniques have been used in wood ornaments.