Buzlanma erken uyarı sistemi uygulamaları ve İstanbul örneği
Icing early warning system applications and case study of Istanbul
- Tez No: 341309
- Danışmanlar: DR. İBRAHİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buzlanma, Karayolu, BEUS, Icing, highways, BEUS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında Karayollarında Kış Şartlarıyla Mücadele çalışmaları kapsamında gelişen teknolojiyle birlikte kendini gösteren Buzlanma Erken Uyarı Sistemlerinin (BEUS) dünyadaki uygulamaları ile bu sistemin buzlanmayı önleyiciler ile buz çözücülerin kullanımında sağladığı kolaylıklar, İstanbul'daki uygulamalarının dünden bugüne gelişimi ve sağlanılan faydalar (İşçilik, malzeme miktarı, kaza oranlarındaki değişim, vb) incelenmiştir.Buz çözücüler ile buzlanmayı önleyici malzemelerin çevresel etkileri ve maliyetleri göz önüne alındığında uygun zamanda ve uygun miktarda kullanımının ekonomiye ve çevreye sağlayacağı katkı önemli boyutlara varmaktadır. BEUS'un kullanılmaya başlanması ile birlikte kullanılan kimyasalların miktarlarındaki değişimlerin aynı hava koşullarında ve aynı tip yollarda ne şekilde olduğu üzerinde durulmuştur.Sonuç olarak BEUS'un kullanımının gerek buzlanmayı oluşmadan önleyici tedbirleri etkili kılması sebebiyle oluşabilecek maddi ve ölümlü kazaların önüne geçmesi, gerekse kullanılan kimyasalların doğru zamanda ve doğru miktarda kullanımı ile birlikte çevresel etkileri ve maliyetlerinin asgari düzeyde kalmasını sağlaması sebebiyle yaygınlaştırılmasının faydalı olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis statement, applications of Icing Early Warning Systems (BEUS) used for struggling with winter conditions on highways standing out with evolving technology in the whole world and easiness of anti-icers and de-icers; the evalution of its applications in Istanbul and benefits derived from Icing Early Warning System is examined.When environmental and financial costs are considered, together with appropriately planned usage, it is widely accepted that using anti-icing agents are beneficial. This research concentrates on the changes of the amount of icing during various weather conditions with the introduction of BEUS together with the different quantities of accompanying chemicals.As a result, BEUS determines icing before it happens and prevents accidents; also using the chemicals at the appropriate time and amounts prevents environmental pollution, and keeps the costs within the limits; it is advised to generalize BEUS.