Talas evleri
The Talas houses
- Tez No: 505376
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Talas, Mimari, Geleneksel ev, Konut kültürü, Yapı, Talas, Architecture, Traditional house, Housing culture, Structure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 668
Özet
2002-2015 yılları arasında Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünde mimar olarak görev yaptığım süre içerisinde Talas Evlerini yakından inceleme fırsatı buldum. Bu dönemde Talas'ta tanıklık etmek zorunda kaldığım hızlı ve çarpık kentleşme, yanlış restorasyon uygulamaları ve günümüz dünyasının başlıca sorunu olduğunu düşündüğüm rant kaygıları sebebiyle Talas'ın yeşil ve geleneksel dokusu bozulmaya başlamış, kentsel sit alanı her geçen gün yeni yeni çok katlı betonarme binalarla kuşatılmış ve eski evler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Rölöve, restorasyon projeleri hazırlanarak onarımları yapılan evler dahi, işlev değişiklikleri nedeniyle yapılar birer ticarethaneye dönüştürüldüklerinden, fiziksel anlamda kurtulsalar bile konut olarak kullanılmadıkları için ruhunu kaybetmiş taş binalar ortaya çıkmıştır. Yaşayan mahalle, sokak kavramları, sosyal ilişkiler ve komşuluk yok olmak üzeredir. Bu çalışmada doğal ve çevresel etkenlere karşı yüzyıllardır dayanarak ayakta kalmayı başarabilmiş Talas evlerinin, eski halini inceleme fırsatı bulduğum ve onarım sürecini de takip edebildiğim örnekler vasıtasıyla, karakterini belirlemek ve kültür tarihimiz içindeki yerini vurgulamak hedeflenmiştir. Kozmopolit bir nüfus kitlesine sahip Talas'ta farklı inanç ve ırklarda insanların nasıl ortak bir yaşam kültürü ortaya koydukları anlatılmaya çalışılmıştır. Süreç içinde evlerin geçirdiği değişimler gözlenmiş, yapısal ve mekansal özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
I had the opportunity to closely review the Talas Houses, when I served as an architect for Regional Council Directorate of Kayseri Culture Heritage Conservation, between the years of 2002-2015. During this period of time, because of hasty and unplanned urbanization, improper restoration treatments and greedy points of views of people which I had to witness, green and traditional texture of Talas started to deteriorate, urban conservation area was blockaded more and more every day by high-rise reinforced concrete buildings, and old traditional houses are jeopardized to disappear. Even the houses for which restoration projects and architectural survey are prepared, are transformed into business facilities when they are repaired, have become stone buildings without the soul since they are not used as residential buildings. Live street concepts, social relations and neighborhood are about to disappear. In this study, it was aimed to determine the characters of Talas Houses and to emphasize their place in our cultural history through the examples that have survived for centuries against natural and environmental factors, and of which I have been able to see the original forms and follow their repair process. How people from various beliefs and races have tried to put together a common culture of life in Talas, which has a cosmopolitan population, is meant to be explained. In the process, the changes of the houses are observed and their structural and spatial characteristics were determined.