Marketlerde akıllı veri toplama ve analizi
Smart data acquisition and analysis in markets
- Tez No: 341328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL ZAFER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Akıllı veri toplama, kızıl ötesi sensör düğümleri, kablosuz iletişim, Smart data collection, infrared sensor nodes, wireless communication
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tezde, kapalı bir mekan içerisinde, bir cismin yerinin tespiti ve hareket gü-zergahı gibi bilgileri elde etmek üzere bir sistem üzerine çalışılmıştır. Günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde, üzerinde konum belirleme cihazı bulunun bir cismin konumu ve izlediği yol, eğer açık bir alanda ise tespit edilebilmektedir. Market gibi kapalı bir mağazada, müşterilerin alışveriş davranışlarının izlenebilirliği, yeni satış-pazarlama stratejilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynayabilir. Müşteriler hangi reyonları daha sık ziyaret ediyor, bu reyonlarda ne kadar vakit geçiriyor ve market içi alışveriş sırası nasıl gibi soruların cevaplarına verilebilecek cevaplar ile bu cevaplar doğrultusunda mağaza içerisinde yapılan stratejik değişiklikler satış gelirlerini arttı-rabilir ve alışverişin daha etkili süre içerisinde tamamlanmasına yardımcı olabilir. Bu gereklilikler doğrultusunda, market içerisinde konumlandırılmış kızıl ötesi çalışan raf düğümleri ve gezici düğümler üzerine bir mimari oluşturulmuş ve prototip çalışması yapılmıştır. Hazırlanan tüm prototipler gerçek bir markete kurulup veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu tez 2013 yılında tamamlanmıştır ve 65 sayfadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a system is worked to obtain information such as the route of movement and the location of an object in enclosed space. Nowadays, anywhere in the world, position and path of an object, which has location determination device on it, can be determined if it is in the open-field. Traceability of customers? shopping behavior in indoor stores such as grocery can play an important role in the develop-ment of the new sales and marketing strategies. Strategic modifications according to the answers of questions such as which aisles are visited more often by customers, how much time is spent in these aisles and what is order of shopping can enhance sales revenue and serve completion of shopping influentially. In accordance with these requirements, architecture is created based on mobile infrared/RF nodes and infrared nodes which are positioned in grocery and prototyping is done. All these prototypes are placed in a real grocery and data collection process is performed. This thesis has been completed in 2013 and consists of 65 pages.