Kıyı alanlarında başarılı kamu mekanlarının oluşturulmasına yönelik tasarım ilkeleri: Ortaköy örneği
Design principles for the establishment of successful public spaces in waterfronts: The case of Ortaköy
- Tez No: 341406
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. REYHAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kıyı Alanları, Kamu Mekanları, Ortaköy, Waterfronts, Public Space, Ortaköy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tüm dünyada kıyı alanları, sahip oldukları ekonomik, sosyal, tarihi, kültürel ve ekolojik değerleri ile planlama ve kentsel tasarım çalışmalarının en önemli konularından birini oluşturmuştur. Günümüzde kentler arası rekabetin güçlendirilmesinde; kıyı alanı projeleri kentlerin sürdürülebilir gelişimi, kentsel yaşam kalitesinin arttırılması, kent kimliğinin güçlendirilmesi açısından kent yönetimlerinin prestij projeleri arasında yer almaktadır. 2000?lerde belirlenen sürdürülebilir kıyı gelişimi ilkeleri çerçevesinde, tüm dünyada yürütülen başarılı kıyı alanı projeleri; özellikle kentle kıyıyı bütünleştiren, kamu erişimine ve kamu mekanlarına öncelik veren projeler olmuştur. Ortaköy kıyı alanında başarılı kamu mekanlarının geliştirilmesine yönelik tasarım kriterlerinin belirlenmesini amaçlayan bu tez çalışması ile, Türkiye?deki kıyı alanlarının planlanması ve kıyı alanlarında kamu mekanlarının tasarlanması ile ilgili yapılan sınırlı sayıdaki çalışmaya önemli katkılar sunulması hedeflenmektedir. Tezin giriş bölümünde, tezin amacı, yöntemi ve konunun gelişimi kısaca açıklanmıştır. İkinci ve üçüncü bölümde, kıyı alanlarında yürütülen planlama çalışmaları ile kıyı alanlarında başarılı kamu mekanlarının oluşturulmasına yönelik tasarım ilkeleri ele alınmış ve dünyada başarılı kamu mekanlarının yer aldığı kıyı alanı örnekleri sunulmuştur. Dördüncü bölümde, Türkiye?de kıyı alanlarının planlanması ve kıyı alanlarında kamu mekanlarının tasarlanması ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Beşinci bölümde, çalışmanın yöntemi ortaya konmuştur. Altıncı bölümde, çalışma alanı olarak seçilen Ortaköy kıyı alanının genel karakteristikleri sunulmuş, alana yönelik nesnel ve öznel değerlendirmeler yapılmıştır. Son bölümde ise, genel bir değerlendirme yapılarak, Ortaköy kıyı alanında başarılı kamu mekanlarının geliştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiş ve gelecekte yapılması düşünülen çalışmalara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Waterfronts having economic, social, historical, cultural and ecological values is one of the most important issue of planning and urban design all over the world. Nowadays waterfront projects are the city administration?s prestige projects for strengthening of competition between cities by making sustainable development, urban quality of life and strengthening the identity of the city. Within the framework of the principles of sustainable waterfront development in the 2000s, the waterfront of successful projects carried out all over the world give priority to waterfronts connection to the city, public access and public spaces. With this thesis study it is aimed to provide important contributions to limited numbers of planning and design of public spaces on waterfronts workings in Türkiye by developing identification of design criteria for suceessful public spaces for Ortaköy waterfront. In the introductory part of the thesis the aims of this thesis, methods and development of the subject are explained briefly. In the second and third part, planning studies carried out on waterfront areas and design principles for creating successful public spaces on waterfronts around the world were discussed and presented with the examples of successful public spaces, including the waterfronts. In the fourth chapter, waterfronts planning and design of public spaces on waterfront in Türkiye is investigated. In the fifth chapter the study method is presented. In the sixth chapter the general characteristics of the area are presented, objective and subjective evaluations are made for the area. In the last section, a general assesment is made, improving recommendations are clarified for developing successful public spaces for Ortaköy waterfront and the planned future studies are discussed.