Çapraz bağlı akrilik hidrojenlerin hazırlanışı ve karakterizasyonu
- Tez No: 34141
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poliakrilamid, Hidrojel, Yığın Kopolimerizasyon, Polyacryl amide, Hydrogel, Block copolymerization
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ill ÖZET Hidrof ilik-poliakrilamid hidrojeli, yeni geliştirilen bir yığın polimerizasyon tekniği ile sentezlenmiştir. Söz konusu polimerin son uygulamaları, endüstriyel ve biyolojik ayırma işlemleri, kontrollü salım ve diğer biyoteknolojik ve biyomedikal alanları kapsar. Bu çalışmanın amacı, akrilik türevli polimerlerin hazırlanması ve özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaca uygun olarak akrilamid monomerinin, çapraz bağlayıcı ajan olarak kullanılan maleik asit monomeri ile yığın kopolimerizasyon reaksiyonu ile sulu ortamda lÇS2Oe ile gerçekleştirilmiştir. Polimerizasyon (koşullarının, karıştırma hızı, sıcaklık, monomer/su faz oranı ve IÇ3 2Q miktarı) etkisi araştırılmıştır. Spektrofotometrik yöntemler kullanılarak oluşturulan poliakrilamidin yapısal analizi FT-IR ve TGA kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Polimerin şişmesi üzerine PH, tuz ve çapraz bağlayıcı etkisinde incelenmiştir. Yapılan çalışmalar, polimerizasyon parametrelerinin değişimi ile istenilen özellikte çapraz bağlı poliakrilamidlerin hazırlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
iv SUMMARY Hydrophillic polyacryl amide hydrogel was prepared by a novel block copolymerization process. Further application of these polymers can be found in industrial, and biological separations, in controlled release and many other biotechnological and biomedical areas. The aim of this study is o prepare acrylic polymers, and to investigate properties of the prepared polymers. As due to this aim the block copolymerization of acrylamide with maleic acid monomer serving also as the crosslinking agent of the reaction was carried out in the presence of water and KS20B. Effect of polymerization conditions, stirring speed, temperature, monomer to aqueous phase ratio, and initiator content, on the swelling properties were determined. Polymer characterization was performed with FT-IR and with TGA. Furthermore, the water sorption and desorption were related to pH, salt, and the content of the crosslinking agent. This result of this work is the conclusion that by changing experimental parameters, polyacryl amide which have desired property could be prepared.