Bazı sıvı gıdalarda toplam asitliğin akış enjeksiyon analizi-potansiyometrik yöntemle tayini
Determitanion of total acidity in some liquid foods by flow injection analysis- potentiometric method
- Tez No: 341446
 - Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM IŞILDAK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: pH Ölçümü, Kompozit pH Elektrot, Kinhidron, Potansiyometrik Titrasyon, Akış Enjeksiyon Analiz Titrasyonu, Toplam Asitlik, pH Measurement, Composite pH Electrode, Quinhydron, Potentiometric Titration, Flow Injection Analysis Titration, Total Acidity
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmada, bileşimleri ve içeriği farklı olan dört ayrı kinhidron temelli kompozit pH elektrot hazırlandı. Bu elektrotların durgun ortamda potansiyometrik performans özellikleri bilgisayar kontrollü potansiyometrik sistem kullanılarak test edildi. Hazırlanan elektrotlar içinde PVC-COOH ile hazırlanan kompozit pH elektrot, diğer elektrotlara göre daha iyi performans gösterdi. Bu elektrot % 10.82 kinhidron, % 21,62 grafit, % 21,62 polimetil metakrilat (PMM), % 43,24 akrilik sıvısı ve % 2,70 PVC-COOH bileşimine sahiptir. pH 2-8 aralığında doğrusal cevap sergileyen bu elektrot bir birimlik pH değişimi için 59,08±0,24 mV potansiyel fark vermektedir. Kompozit pH elektrodun cevap zamanı kısa (?21 s), kullanım ömrü uzundur (yaklaşık 3 yıl) ve tekrarlanabilirliği yüksektir. pH elektrot için seçicilik katsayıları ?ayrı çözelti metodu? kullanılarak, K+, Na+, Li+, iyonları yanında H3O+ iyonu için hesaplandı. Kompozit pH elektrodun Akış Enjeksiyon Analiz (AEA) titrasyon sisteminde kullanılması amacıyla mikro ölü hacime sahip hareketli ortam akış hücresi hazırlandı. Geliştirilen akış hücresinde, asit ve baz arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla üç farklı reaksiyon kolonu kullanıldı. Kolonların boyutları değiştirilerek analiz süresinin en kısa olduğu reaksiyon kolonu ve kolon boyutu belirlendi. Kinhidron temelli kompozit pH elektrot ile bazı sıvı gıdalarda (sirke, alkolsüz içecek, süt ve şarap) toplam asitlik tayini yapıldı. Aynı örneklerin potansiyometrik titrasyon ile toplam asitlikleri belirlendi. Her iki yöntemle elde edilen sonuçlar çift taraflı t testi uygulanarak kıyaslandı ve sonuçların uyum içinde olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this work, four different types of quinhydron based composite electrodes were prepared. Performance properties of these electrodes were tested via a computer based potentiometric system in steady state conditions. The performans charecterictics of composite pH electrode which was prepared with PVC-COOH were found beter than other three composite pH electrodes. The composition of this pH electrode was 10,82 % quinhydron, 21,62 % graphite, 21,62 % polymethyl methacrylate (PMM) and 43,24 % acrylic liquid 2,70 % PVC-COOH. This electrode showed a lineer signal in the range of pH 2-8, and for one unit pH alteration the electrode exhibiteded 59,08±0,24 mV potential difference. The response time of electrode was higly short (?21 s), while the life-time was very long (about 3 years), and also the electrode was highly reproducible. Selectivity coefficients of pH electrodes tested for the H3O+ ion against interfering ions (K+, Na+, Li+) were found as much reasonable as applied to sevearal food samples. A flow-through cell that has a few microliter dead volume was prepared for the use of composite pH electrode in flow injection analyse titration system. In the flow cell, three different reaction column was used with the aim of increasing interaction between acid and base. The reaction column which had the shortest analyse period and column dimension was determined with changing columns? size. The determination of total acidity was carried out in the some liquid foods (vinegar, alcohol free drink, milk and wine). For the same samples, the determination of total acidity was carried out with potentiometric titration. The results that obtained with those two methods were compared using two side t testand the results were comparable.