Samsun ili Aphididae (Hemiptera: Aphidoidea) familyası türlerinin taksonomik yönden incelenmesi
A taxonomic survey of species of Aphididae (Hemiptera: Aphidoidea) family in Samsun, Turkey
- Tez No: 341480
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ZEYBEKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Aphididae, Hemiptera, Samsun, Türkiye, Taxonomy, Aphididae, Hemiptera, Samsun, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 411
Özet
Bu araştırma, Samsun merkez ve ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Samsun ilinde dağılım gösteren Aphididae türleri ile konak bitkilerinin belirlenmesi ve belirlenen afit türlerin taksonomik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma alanının farklı lokalitelerindeki otsu ve odunsu bitkiler ile kültür bitkileri üzerinden 2009 ve 2011 yılları arasında Aphididae familyasına ait örnekler toplanmıştır. Materyaller laboratuvarda Martin (1983) yöntemine göre kalıcı olarak prepare edilmiş, mevcut literatür ve önceden teşhisi yapılmış müze örnekleri ile karşılaştırmak suretiyle teşhis edilmiştir. Sonuç olarak, Aphididae familyasına bağlı on altfamilya, dokuz tribus, iki alttribus, 47 cinse ait toplam 141 tür tespit edilmiştir. Türler, Remaudière ve Remaudière (1997)?nin vermiş olduğu sistematik yer ve sıralama esas alınarak ait oldukları altfamilya, tribus, alttribus, cins sırasına göre sinonimleri ile birlikte verilmiştir. Her türün sahip olduğu taksonomik karakterleri ve bunların literatür ile olan benzerlik ve farklılıkları, konak bitkileri üzerindeki görünümü, preparat görünümü, teşhis anahtarı, konak bitkisi (-leri), vücut boy uzunluğu, Türkiye?deki ve dünyadaki dağılış özellikleri verilmiştir. Bulunan türlerden Aphis esulae, Aphis gerardianae, Aphis loti, Aphis middletonii, Aphis odinae, Aphis pashtshenkoae, Aphis proffti, Aphis pseudocardui, Aphis rubicola, Aphis stachydis, Cavariella salicis, Chaitophorus lapponum, Cinara curvipes, Cinara indica, Cinara neubergi, Cinara occidentalis, Cinara watanabei, Lachnus longirostrum, Lipaphis pseudobrassicae, Macrosiphoniella millefolii, Macrosiphum centranthi, Megoura nigra, Myzus cornutus, Myzus padellus, Pterocomma rufipes, Sipha arenarii, Sitobion africanum ve Uroleucon kashmiricum olmak üzere toplam 28 türünTürkiye Aphididae faunası için yeni kayıt olduğu; 78 türünde Samsun?da dağılım gösterdiği ilk kez tespit edilmiştir. Aphis spiraecola ve Aphis fabae?nin en yüksek oranda populasyon yoğunluğuna sahip olduğu, Salix spp. ve Prunus spp.?nin en fazla sayıda afit türüne konak olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Samsun province, Turkey. The aim of the study was to determine the species of Aphididae family, their host plant(s) and taxonomical features of determined aphid species. The specimens of Aphididae on herbaceous, woody plants and agricultural crops in different localities of study area were collected between 2009-2011. These specimens were processed according to Martin (1983) in laboratory to make permanent slides and identified by comparing with literature and previously determined deposited specimens. As a result, 141 species belonging to 47 genus, two subtribe, nine tribe and ten subfamily of the family Aphididae were determined. Subfamily, tribe, subtribe, genus and synonyms of each determined species were emphasized in accordance with the systematic location and arrangement of the species according to Remaudière ve Remaudière (1997). Taxonomical characters, appearances of species on host plant and general view on slide, distinguishing features, body lenght, host plant list and distributions of species in both Turkey and worlwide were given. It was shown 28 species are new records for Turkey Aphididae fauna which are Aphis esulae, Aphis gerardianae, Aphis loti, Aphis middletonii, Aphis odinae, Aphis pashtshenkoae, Aphis proffti, Aphis pseudocardui, Aphis rubicola, Aphis stachydis, Cavariella salicis, Chaitophorus lapponum, Cinara curvipes, Cinara indica, Cinara neubergi, Cinara occidentalis, Cinara watanabei, Lachnus longirostrum, Lipaphis pseudobrassicae, Macrosiphoniella millefolii, Macrosiphum centranthi, Megoura nigra, Myzus cornutus, Myzus padellus, Pterocomma rufipes, Sipha arenarii, Sitobion africanum and Uroleucon kashmiricum and 78 species are new records for Samsun province. It was determined that Aphis spiraecola and Aphis fabae had the highest population density, Salix spp. and Prunus spp. hosted most aphid species.