Domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) populasyonlarında gelişme dönemlerine göre besin madde içeriklerinin değişimi
Changes in nutrient content of cocksfoot (Dactylis glomerata L.) populations depending on the phases of growth
- Tez No: 341490
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domuz ayrığı, tarımsal özellikler ADF, NDF, mineral madde içeriği, Cocksfoot, agricultural characteristics, ADF, NDF, mineral content
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, Orta Karadeniz Bölgesi doğal florasından toplanmış 70 adet domuz ayrığı genotipinin kuru ot verimi ve elde edilen otun ham protein, ADF, NDF ve bazı mineral madde içerikleri ile sindirilebilirliğinin gelişme dönemlerine göre (erken vejetatif dönem, sapa kalkma, salkım gösterme başlangıcı ve tam çiçeklenme) nasıl değiştiğinin belirlenmesi amacıyla 2011 ve 2012 yıllarında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Her iki yılda da incelenen özellikler açısından oldukça geniş bir değişim olduğu belirlenmiştir. Bu durum, domuz ayrığı üzerinde tarımsal olarak önem taşıyan özellikler yapılacak seçmenin başarılı olabileceğini göstermektedir. Değişik ekolojik özellik gösteren yerlerden toplanan domuz ayrığı bitkilerinde 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla, ortalama ana sap uzunluğu 83.35 ? 51.33 cm, ortalama bitkide yaprak oranı % 71.11 ? 63.85, ortalama kuru ot verimi 148.74 ? 42.77 g/bitki olarak belirlenmiştir. 2011 ? 2012 yıllarında sırasıyla ortalama ham protein oranı % 18.12 ? 19.36, ortalama ADF oranı % 37.99 ? 38.74, ortalama NDF oranı% 51.80 ? 53.28, ortalama nispi yem değeri (NYD) 109.58 ? 105.66 olarak tespit edilmiştir. Değişik ekolojik özellik gösteren yerlerden toplanan domuz ayrığı bitkilerinde mineral madde içerikleri yönünden, 2011 ve 2012 yıllarında sırasıyla ortalama kalsiyum oranı % 0.52 ? 0.59, magnezyum oranı % 0.20 ? 021, fosfor oranı % 0.41 ? 0.42, Ca/P oranı 1.25 ? 1.39, K/Ca+Mg oranı 3.11 ? 3.25 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bitkilerin potasyum oranları % 1.85 ? 2.67 arasında olmuştur. Gelişme dönemleri ilerledikçe bitkilerin Ca, Mg , P ve K oranları azalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted for two years, between 2011 and 2012, in order to determine the hay yield of 70 cocksfoot genotypes picked up from Central Black Sea Region natural flora and to determine the changes in the yield?s crude protein, ADF, NDF and some mineral contents and its digestibility depending on the phases of growth (early vegatative phase, bolting, onset of panicle initiation and full flowering). An expansive change was observed in both years in terms of the characteristics analyzed. This result shows that the selection of cocksfoot in terms of agriculturally important characteristics may be successful. In the cocksfoot plants picked from places with different ecological characteristics, average main stem length was found to be 83.35 ? 51.33 cm, average leaf rate was found to be 71.11 ? 63.85 % and average hay yield was found to be 148.74 ? 42.77 g/plant for the years 2011 and 2012 respectively. For years 2011 and 2012, average crude protein rate was found to be 18.12 ? 19.36%, average ADF rate was found to be 37.99 ? 38.74%, average NDF rate was found to be 51.80 ? 53.28 and average relative feed value was found to be 109.58 ? 105.66 respectively. In the cocksfoot plants picked from places with different ecological characteristics, average calcium rate changed between 0.52 ? 0.59 %, magnesium rate changed between 0.20 ? 021%, phosphor rate changed between 0.41 ? 0.42 %, Ca/P rate changed between 1.25 ? 1.39 and K/Ca+Mg rate changed between 3.11 ? 3.25 for the years 2011 and 2012 respectively in terms of mineral content. Potassium rates of plants were between 1.85 ? 2.67%. As the growth phases progressed, Ca, Mg , P and K rates of the plants decreased.