Pisidia Antiokheia antik kenti gözetleme kulesi arkeojeofizik (yer radarı ve elektrik özdirenç) araştırması
The archeogeophysical (ground penetrating radar and electrical resistivity) research of watchtower in ancient city of Pisidia Antiokheia
  1. Tez No: 341566
  2. Yazar: GÖZDE ÜSTOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT YALÇIN KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeojeofizik, Pisidia Antiokheia, yer radarı, özdirenç, Archeogeophysic, Pisidia Antiokheia, ground penetrating radar, resistivity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Arkeolojik çalışmalar ile gömülü halde bulunan kalıntıların gün yüzüne çıkarılması hedeflenmektedir. Arkeolojik araştırmalarda kazılardan önce başvurulan yöntem aletsel arkeojeofizik ölçümlerdir. Bu ölçümler yeraltında gömülü kalıntıların yer, biçim, uzanım ve derinlik özelliklerini üç boyutta veren en etkin yöntemlerdir. Çalışma alanı olarak seçilen bölge Yalvaç ilçesi yakınlarında bulunan Pisidia Antiokheia antik kentidir. Çalışmada yer radarı ve elektrik özdirenç yöntemleri uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen yer radarı ve özdirenç verilerine, gerekli veri-işlem teknikleri uygulanarak olası yapı kalıntılarının yerleri ve derinlikleri belirlenmiştir. Buna göre, araştırma alanının kuzeyinde yeraltında, L şeklinde bir duvarın olduğu görülmüştür. Bu L şeklindeki duvarın uzun kenarına dik yönde duran bir duvar daha tespit edilmiştir. Devamında ise apsis olarak adlandırılan ve yay şeklinde olan bir duvar yapısı görülmüştür. Yeraltında görülen apsis ve duvarlar ilk olarak yaklaşık 1.0 metre derinlikte görülmekte ve 4.0 metre derinliğe kadar devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The archaeological fieldworks aim to unearth the buried remains. The method used in archaeological researches before excavating is the instrumental archeogeophysical measurements. These measurements are the most efficient ways to take three dimensional properties are location, shape, dimension and depth of ruins. The research area is ancient city of Pisidia Antiokheia located nearby of Yalvaç. Ground penetrating radar and electrical resistivity methods were used in this research. By applying necessary data-processing techniques to the data obtained from ground penetrating radar and resistivity system determined the possibly locations and depths of remains of buildings. According to this, it was found an L-shaped underground wall at north of the research area. It is observed that another underground wall stands vertically on the long side of L-shaped wall. An arc-shaped wall structure that is called an apse was found following of that wall. Apses and walls found at the underground are located first at 1 meter and they continue to the 4 meters deep.