Pisidia antiokheia antik kenti aediculus bazilikası ve civarı arkeojeofizik araştırması
Archaeo-geophysical survey of aediculus basilica and its vicinity in the pisidia antiokheia ancient city
  1. Tez No: 592827
  2. Yazar: MEHMET METİN ÜNYAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Pisidia Antiokheia, Yalvaç, EÖT, GPR, Arkeoloji 2019, 68 sayfa, Pisidia Antioch, Yalvaç, EÖT, GPR, Archaeology 2006, 68 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PİSİDİA ANTİOKHEİA ANTİK KENTİ AEDİCULUS BAZİLİKASI VE CİVARI ARKEOJEOFİZİK ARAŞTIRMASI Mehmet Metin ÜNYAY Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü JeoFizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Çağlayan BALKAYA Bu tez kapsamında, Pisidia Antiokheia antik kentinin (Yalvaç, Isparta) yeni keşfedilen Aediculus Bazilikası içinde ve çevresinde yer alan beş küçük ölçekli araştırma alanında bir arkeojeofizik araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanlarında, arkeolojik alanlarda yaygın olarak kullanılan tahribatsız yer radarı (jeoradar) ve elektrik özdirenç tomografi (EÖT) yöntemleri uygulanmıştır. GPR araştırması, 90 profil boyunca 500 MHz frekanslı korumalı bir anten kullanılarak gerçekleştirmiş ve GPR veri kümeleri bir dizi temel veri işlem adımlarıyla değerlendirilmiştir. İki boyutlu (2B) EÖT veri kümeleri ise dipol-dipol elektrot dizilimi kullanılarak 25 profil üzerinde 1 m elektrot aralığı ile toplanmış ve hem iki hem de üç boyutlu (2B ve 3B) tomografik ters çözüm tekniği ile değerlendirilmiştir. Çeşitli GPR ve EÖT görüntüleme tekniklerinden elde edilen bulgular, yeraltında düzenli geometriler gösteren insan yapımı arkeolojik kalıntılara atfedilebilecek çeşitli düzenli yapıların varlığını açıkça göstermektedir. Bu nedenle, bu tümleşik jeofizik araştırmadan elde edilen sonuçların doğrulanması için araştırma alanlarında arkeolojik deneme açmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis ARCHAEO-GEOPHYSICAL SURVEY OF AEDICULUS BASILICA AND ITS VICINITY IN THE PISIDIA ANTIOKHEIA ANCIENT CITY Mehmet Metin ÜNYAY Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çağlayan BALKAYA In this thesis context, an archaeo-geophysical survey has been conducted in the five small-scale investigation areas located in and around the newly discovered Aediculus basilica of Pisidian Antiokheia ancient city (Yalvaç, Isparta). Non-invasive ground-penetrating radar (GPR) and electrical resistivity tomography (EÖT) methods that are widely used at the archaeological sites were applied in the survey areas. The GPR survey was achieved using a 500-MHz shielded antenna along 90 profiles, and collected GPR scans were evaluated by a series of basic data processing steps. Two-dimensional (2D) EÖT data sets were collected along 25 profiles via dipole-dipole array at 1 m electrode spacing and were inverted using both two- and three‐dimensional (2D and 3D) tomographic inversion schemes. The findings obtained from various GPR and EÖT imaging techniques clearly show the presence of various regular structures which can be attributed to the man-made archaeological remains that indicate regular geometries in the subsurface. Therefore, trial archaeological trenches were proposed in the survey areas to confirm the results of this integrated archaeo-geophysical survey.