Antalya-Kemer-Tekirova karayolu güzergâhında bulunan Altan Ayağ tünelindeki (T3 tüneli) delik delme performans analizi
Drilling performance analysis in Altan Ayağ tunnel (T3 tunnel) located in Antalya-Kemer-Tekirova highway
- Tez No: 341579
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT ALTINDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Delik Delme, Jumbo Delici, Delici Uç, lerleme Hızı, A?ınma, Drilling, Jumbo Drill, Drill Bit, Penetration Rate, Wearing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Son yıllarda artan nüfus ve araç sayısına paralel olarak hem ulaşımda alternatif yollar yaratmak hem de gidilen mesafeyi kısaltmak ve bu sayede zaman, enerji, yakıt vs.?den tasarruf elde etmek için birçok tünel projesi gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmektedir. Konvansiyonel yöntemlerle tünel (demiryolu tünelleri, karayolu tünelleri, yaya tünelleri, metro tünelleri, kanalizasyon tünelleri, derivasyon tünelleri vb.) açılırken maliyet teşkil eden ve en çok zaman alan işlerin başında delik delme işlemleri ve/veya maliyetleri önem arz etmektedir. Delik delme işlemlerinde gerek yanlış uç tipinin seçiminden kaynaklanan olumsuzluklar gerekse yanlış çalışma parametresi seçiminden kaynaklanan olumsuzluklar; üretim maliyetlerini arttırıcı ve iş planlarında gecikmelere neden olan etkenler olmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Antalya-Kemer-Tekirova karayolu üzerinde bulunan Altan Ayağ tüneline paralel açılan dönüş istikametindeki T3 tünelinin inşaatında kullanılan delici makinanın delik delme performans analizi yapılmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilerek tünelde geçilen formasyonlara göre delici uçlarda meydana gelecek aşınma miktarları ölçülmüş, zaman etütleri ve uç ömrüne bağlı delme hızı ölçümleri yapılarak, uygun uç tipi ve optimum delik delme parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, many tunnel projects have been carried out to create alternative ways for transportation as well as to shorten the distance driven in parallel with the increasing population and number of vehicles which caused savings from time, energy, fuel, etc. In drill and blast method in tunneling (railway tunnels, road tunnels, pedestrian tunnels, subway tunnels, sewer tunnels, diversion tunnels, etc.) drilling constitutes the largest cost and time. Choosing the wrong bit or wrong operating parameter causes increases in cost and delays in the work plan. In this study, the performance analysis of Jumbo drill used in tunneling in Altan Ayağ Tunnel (T3 Tunnel) located in Antalya-Kemer-Tekirova Highway was applied. The data obtained from the measurements done in the tunnel was evaluated. Optimum drilling parameters and suitable bit type for each formation were determined by taking measurements on time studies, wear rates of drill bits, and drilling rates depending on bit life.