Orman zemininde elde edilen radar (GPR) verilerine çevresel etkilerin araştırılması
Investigation of environmental effects on radar (GPR) data obtained on forest ground
- Tez No: 536688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAKİR KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GPR, Radar, Radar Verisi, Orman Zemini, Çevresel Etki, GPR, Radar, Radar Data, Forest Ground, Environmental impact
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında, orman zemininde elde edilen radar verilerinde karşılaşılan gürültü kaynakları araştırılmıştır. Yer radarı yöntemi(GPR-Ground Penetrating Radar) yerin sığ derinliklerini görüntülemede etkili bir jeofizik yöntemidir. Bir verici anten yardımıyla yer içine gönderilen yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaların yer altındaki farklı elektriksel özelliklere sahip yapılardan yansıyarak alıcı anten tarafından kaydedilmesi ilkesine dayanır. Diğer taraftan yer üstünde bulunan objelerden de radar alıcısına yansımalar gelmektedir. Bu tip varışlar hava-obje (yüksek dielektrik farkı) kontrastından dolayı oluşan yansımalardır ve yüksek genlikleriyle veriyi kirletirler. Ağaçlar özellikle ormanlık alanda yer üzerinden gelen en belirgin gürültü kaynaklarındandır. Bu çalışmada orman zemininde elde edilen radar verilerini etkileyen profil dışı gürültü kaynaklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Tekirova (Antalya) Kumluca-Kemer karayolu yakını ormanlık alanda bir radar çalışması yapılmıştır. Çalışma alanında 25m uzunluğunda ikişer metre aralıklı 13 adet kuzey-güney ve bunları kesen 13 adet doğu-batı radar verisi elde edilmiştir. Elde edilen verilere, çeşitli filtreler (dewow, energy decay, background removal) uygulandıktan sonra ortaya çıkan yansımalar elektromanyetik dalga hızlarına göre sınıflandırılmıştır. Böylece radar profili dışından gelen yansımalar onları oluşturan kaynaklara göre korale edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the noise sources encountered in the radar data obtained from the forest floor were investigated. The ground radar method (GPR-Ground Penetrating Radar) is an effective geophysical method for displaying the shallow depth of the ground. It is based on the principle that the receiver antenna receives high frequency electromagnetic waves, reflecting from the structures having different electrical properties in the ground, that are sent to the ground by a transmitter antenna. On the other hand, the objects located above the ground are also reflected in the radar receiver. Such arrivals are the reflections due to the contrast of the air-object contact (high dielectric difference) and pollute the data with high amplitudes. Trees are one of the most prominent sources of noise, especially in the forest. In this study, it is aimed to investigate the noise sources that affect the radar data obtained in the forest ground. For this purpose, a radar study was conducted in the forested area near the highway of Tekirova (Antalya) Kumluca-Kemer. In the study area, 13 north-south and 13 east-west radar data were obtained which are 25 m long and two meters apart. The data obtained after applying various filters (dewow, energy decay, background removal) are classified according to the electromagnetic wave velocities. Thus, the reflections from outside the radar profile were identified and tried to be correlated according to the sources that created them.