Isparta atıksu arıtma tesisi filtre keki atığının betona katılabilme olanaklarının araştırılması
Investigation of possibilities of adding the waste of Isparta wastewater treatment plant into concrete
  1. Tez No: 341595
  2. Yazar: SEDA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Organik atıklar, Atık su filtre keki, Beton özellikleri, Geri dönüşüm, Concrete, Organic waste, the wastewater filter cake, Concrete properties, The recycling
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Nüfusunun artmasıyla doğal kaynaklarımız her geçen gün azalmaktadır. Kaynaklarımızın sınırlı olduğu dünyamızda geri dönüşüm uygulamalarının özellikle inşaat sektöründe potansiyel bir hammadde kaynağı olduğu bilinmektedir. Atık maddelerin geri dönüştürülmesi ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Atık malzemelerin en büyük faydayı sağlaması için çeşitli sektörlerde kullanılabilirliği son yıllarda üzerinde yoğun bir şekilde çalışılan konulardandır. Beton ve yapı malzemesi sektöründe de çevre kirliliğine neden olan birçok atık maddenin kullanılabilirliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Atık su arıtma tesislerinden elde edilen atık su filtre keki, kaçınılmaz bir yan üründür. Kentleşme arttıkça atık su filtre keki depolanması gittikçe büyüyen bir problem haline gelmiştir. Son yıllarda birçok ülkede, bu probleme alternatif çözümler düşünülmektedir. Bu anlamda dünyada, atık su filtre kekinin bir yapı malzemesi olarak kullanılmasına ilişkin artan bir ilgi mevcuttur. Bu atık su filtre kekinin yeniden değerlendirilmesi amacı ile bu çalışmada atık su filtre kekinin betona katılabilme olanakları araştırılmıştır. Bu çalışma için örnekler Isparta Atık Su Arıtma Tesisinden alınmıştır. Üretilen betonlarda çimento yerine farklı oranlarda kullanılan atık su filtre kekinin kullanım miktarına bağlı olarak, betonun taze ve sertleşmiş özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, atık su filtre keki katkı kullanımının betonda basınç dayanımını, eğilme dayanımını ve yüzey sertliği dayanımını olumsuz etkilemediği görülmüştür. Mekanik ve fiziksel özellikler açısından incelendiğinde beton imalatında kullanılabilir olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The increase in the population of natural resources decreases with each passing day. Limited resource in our world recycling practices in the construction industry is known to be a potential source of raw materials. Many studies have been done on the recycling of waste materials. Waste materials in various industries to provide the greatest benefit in recent years, the availability of inter and worked intensively on. The concrete and building material industry the waste material which can cause pollution of the environment have been studied with the availability. The waste water treatment plants, waste water from the cake, an unavoidable by-product. Increases, urbanization storage of waste water filter cake have become a growing problem. In recent years many countries considered alternative solutions to this problem. In this sense, in the world, waste water filter cake is a growing interest for the use as a building material. This waste water restarts evaluation of the filter cake. For this study, samples were taken Isparta Wastewater Treatment Plant. Waste water is used instead of cement concretes produced at different rates depending on the amount of use of the filter cake, studies the effects on the properties of fresh and hardened concrete. In this study, the use of additives in concrete compressive strength of the filter cake waste water, showed no adverse effect on the bending strength of resistance and surface hardness. In terms of mechanical and physical properties of concrete can be said to be used in manufacturing.