Türkiye'de değişik bölgelerden elde edilen çeltik tohumlarında bulunan tohum kökenli fungusların belirlenmesi
Determination of seed-borne fungi on rice seeds obtained from different regions of Turkey
- Tez No: 341618
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Oryzae sativa L, tohum mikroflorası, nemli hücre metodu, Oryzae sativa L, seed microflora, blotter test
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de çeltik yetiştiriciliğinin yapıldığı değişik bölgelerdeki tohum örneklerinin tohum kökenli funguslarla bulaşıklık durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Edirne, Çanakkale, Sinop, Samsun, Iğdır, Hatay, Balıkesir ve Diyarbakır illerinden 22 farklı çeşide ait 45 tohum örneği temin edilmiştir. I.S.T.A. prosedürleri çerçevesinde nemli hücre metodu kullanılarak her bir örnek için 400 tohum incelenmiştir.Çalışma sonucunda incelenen tohum örneklerinde 25 farklı cinse ait olmak üzere 57 fungus türü belirlenmiştir. Alternaria, Cladosporium, Epicoccum ve Nigrospora yaygınlık ve bulaşıklık oranı en yüksek olan cinslerdir. Phialophora, Drechslera ve Fusarium türlerinin ise yaygınlıkları fazla olmasına rağmen bulaşıklık oranları düşük bulunmuştur. Değişik illerden alınan tohum örneklerinin tamamına yakınının funguslarla bulaşık olduğu belirlenmiştir. Ancak Hatay ve Diyarbakır örneklerinde belirlenen fungus türü sayısı diğer illerden gelen örneklere göre daha fazla olmuş, Edirne ili ise fungal çeşitlilik bakımından en son sırada yer almıştır. Aynı şekilde çalışmada ele alınan çeşitler arasında da funguslarla bulaşıklık bakımından farklılık görülmemiş, tüm çeşitlerde bulaşıklık oranının % 90'ın üzerinde olduğu saptanmıştır. Çeltik tohumları üzerinde bulunuş bakımından; 16 fungus dünyada ilk kez, 26 fungus ise ülkemizde ilk kez, bu araştırma ile bildirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine the infestation rates of seed samples from different regions of Turkey where rice has been grown, by seed-borne fungi. Totally 45 seed samples belonging to 22 different cultivars were obtained from Edirne, Çanakkale, Sinop, Samsun, Iğdır, Hatay, Balıkesir and Diyarbakır provinces. According to I.S.T.A. procedures, 400 seeds for each sample were investigated by blotter test.As a result, 57 fungus species belonging to 25 genera were determined. Alternaria, Cladosporium, Epicoccum and Nigrospora species were found to have the highest prevalence and isolation frequency. Prevalence of Phialophora, Drechslera and Fusarium species were also higher, but their isolation frequencies were low. Almost all of the seed samples obtained from different provinces were found to be infested by fungi. However, number of fungi found on Hatay and Diyarbakır samples were higher than others, while that of Edirne province was the lowest. There was also no difference among samples belonging to different cultivars, regarding fungal infestation rates. Infestation rates were over 90 % in all samples. Among all, 16 fungus species were reported from rice seeds for the first time by this study, whereas 26 were new records only for Turkey.