İnternet erişimli deney modüllerinin USB tabanlı kontrolü
USB based control of internet accessed experiment modules
  1. Tez No: 341622
  2. Yazar: OSMAN ÇİMENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Science and Technology, Education and Training, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, web tabanlı eğitim, USB haberleşme, USB arayüz kartı, sanal laboratuar, phidget aygıtları, Distance education, web based education, USB communication, USB interface card, virtual vaboratory, Phidget devices
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bireylerin yaygın, mesleki ve teknik eğitimlerinin karşılanmasında; zaman ve mekân sınırlamalarını, bireysel farklılıkları ve coğrafi engelleri ortadan kaldıran, fırsat ve imkân eşitliği sağlayan web tabanlı eğitimde, uzak laboratuar teknolojisi bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, kullanım kolaylığı, güvenilirlik, hız, düşük güç tüketimi, çoklanabilirlik ve tak&çalıştır özelliklerine sahip USB (Universal Serial Bus) teknolojisi kullanılarak, uzak deney modüllerinin kullanılmasına olanak veren bir uzak laboratuar sistem tasarımının gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Sistemin donanım altyapısı, phidget 1019 ve 1018 USB modülleri, kameralar ve USB 2.0 haberleşme teknolojilerinden oluşmuştur. Bu donanımların kullanılabilmesi için, Adobe Flash Builder, Phidget web sunucusu, PHP (Personal Home Page) veritabanı dili, FMS (Flash Media Server) ve Media Live Encoder yazılımlarından faydalanılmıştır. Tasarlanan sistem, tak&çalıştır mimarisi ile dinamik bağlantı özelliğinde, 12Mb/s veri iletim hızında ve 127 modül bağlantısına kadar izin verebilen, internet ile uzaktan bağlanılabilen ve yönetilebilen, modüllerin analog ve dijital port özellikleri sayesinde birçok mesleki ve teknik dersin laboratuar uygulamalarına destek verebilen yapıya sahiptir. Kullanıcılar sisteme uzaktan bağlandıktan sonra, sistemdeki kullanıma müsait modülleri kullanabilir, modüller üzerinde gerçekleştirdikleri uygulamaları gözlemleyebilirler. Sistem yöneticisi, sisteme yeni modül ekleyip çıkarabilir ve kullanıcılara ait anlık ve geçmiş bilgileri raporlayabilir.
Özet (Çeviri)
Remote laboratory technology stands for a solution in web based education that removes time and place limitation, personal differences and geographical difficulties, provides possibility and opportunity equality. In this thesis, by using USB technology which has ease of use, reliability, speed, low power consumption, in order to be multiplexed and plug&play features, implementing system design of a remote laboratory was intended. Hardware background of the system, consists of phidget 1019 and 1018 USB modules, webcams and USB 2.0 communication technology. In order to use these modules, it was made use of Adobe Flash Builder, Phidget web service, PHP database language, FMS and Media Live Encoder softwares. Designed system has a structure that supports many professional and technical lessons? laboratory experiments, has a dynamic feature with plug&play architecture, 12 Mb/s data transfer speed and lets 127 modules connections, can be connected and managed remotely. After users connect to the system remotely, can use the modules which are available for using on the system and observe their experiments on modules. System manager can attach a new module to the system or detach from and also report instant and previous information.