Karayollarında şev stabilitesi (Isparta-Antalya D-685 karayolu örneği)
Slope stability on highways(example Isparta-Antalya D-685 highway)
- Tez No: 341654
 - Danışmanlar: PROF. DR. MÜMİN FİLİZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
 - Anahtar Kelimeler: ev stabilitesi, Heyelan, Isparta-Antalya D-685 karayolu, Slope stability, Landslides
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 192
Özet
Isparta ve Antalya Akdeniz Bölgesinde yer alan iki komşu ilimizdir. Antalya büyük bir sahil kenti iken Isparta 1035 rakımlı küçük bir şehirdir. Antalya-Isparta arasındaki karayolu mesafesi ortalama 130 km olmasına rağmen iklim özellikleri bakımından birbirinden çok farklı özellikler gösterirler. Ayrıca Isparta rakımından dolayı Antalya`ya göre daha soğuktur ve daha fazla yağış alır. Topografik özellikler bakımından Isparta?Antalya karayolu engebeli bir arazi üzerindedir ve sıcak soğuk hava dalgası geçişleri olduğu için bu bölge yağışı çok almaktadır. Bu tez çalışmasında Isparta?Antalya arasındaki D-685 karayolu güzergahında görülen heyelanların mühendislik açısından incelenmesi yapılmıştır. Çalışmada öncelikle güzergah boyunca heyelanların olabileceği yerler gözden geçirilerek mevcut heyelanlar teker teker incelenmiş, fotoğrafları çekilmiş ve laboratuar çalışmaları için gerekli numuneler alınmıştır. Çalışmalar sonucunda, heyelanların meydana gelmesinde mevsim normallerinin üzerindeki aşırı yağışlar nedeni ile birimlerin suya doygun hale gelmesi sonucu boşluk suyu basıncının artmasına bağlı olarak efektif gerilmenin azalması yanında, kaya kütlelerindeki süreksizlikler ile açılan şevlerin eğim ve eğim yönlerinin, önemli bir rol oynadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The two neighboring province of Isparta and Antalya in the Mediterranean region. Antalya is a major coastal city of Isparta 1035 while a small elevation in our city. The avarage distance of 130 km. from Isparta-Antalya expressway, although with very different climate properties. Because of the altitude and the topography of Isparta, Antalya and more precipitation than the cold. Isparta ? Antalya highway in terms of topographical features over rugged terrain. Hot?cold wave that transitions to very rainfall in this region is very. In this study, highway landslide were investigated and the nearest D-685 highway of Isparta?Antalya where was seen landslide were chosen to determine. Firstly, along the highway route were searched to investigate the observed and probably landslides. Observed landslides area were determined and secondly the landslides area photographs and undistributed soil samples were taken in order to study in laboratory. At the end of the study, results showed that excessive rainfall causing saturation of the units and pore pressure increase and effective pressure decrease as a result, as well as dip direction and dip of highway slopes and rock mass discontinuities played a major role in these highway landslides.