Isparta'da yatay düzlem üzerine gelen günlük global güneş radyasyonunun tahmini
Estimeted of daily global solar radiation on horizontal plane in Isparta
  1. Tez No: 341665
  2. Yazar: BERNA BERKAMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, İstatistik, Energy, Physics and Physics Engineering, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Global güneş radyasyonu, difüz radyasyonu, modelleme, meteorolojiksel parametreler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Güneş radyasyonu, yeryüzündeki birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik süreçler için çok önemlidir. Belirli bir bölgede yapılan güneş enerjisi ile ilgili araştırmalar için (güneşli su ısıtıcıları, fotovoltaik piller, güneşli aktif ve pasif ısıtma-soğutma sistemleri, güneş bacası, güneş havuzu, güneşli damıtma ve kurutma uygulamaları, gibi) tam ve doğru güneş radyasyonunun belirlenmesi son derece önemlidir. Meteoroloji istasyonlarında ölçülen değerler, ölçüm yapılan yerler için geçerlidir. Ölçüm yapılmayan yerler için formüller ve modeller güneş radyasyonunu tahmin etmek için geliştirilmiştir. Güneş radyasyonu verileri mühendisler, mimarlar, ziraatçılar ve hidrologlar, için gereklidir. Literatürde, güneş radyasyonunu tahmin etmek birçok korelasyon geliştirilmiştir. Bu tez çalışmasında literatürdeki mevcut aylık ortalama günlük global ve difüz güneş radyasyonu modellerinin Isparta için kullanımı incelenmiştir. Güneş saati, bağıl nem ve maksimum sıcaklık gibi diğer iklimsel parametrelere bağlı global radyasyonla ilgili birçok formül vardır. Global güneş radyasyonu tahmin etmek için en sık kullanılan parametre güneşlenme süresidir. Güneşlenme süresi kolay ve güvenilir bir şekilde ölçülmesiyle bu veri yaygın olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Solar radiation is essential for many physical, chemical and biological processes in the primary factor for earth. For solar energy application researches in a particular region (such as solar energy water heaters, photovoltaic cells, active and passive heating-cooling systems with sunny, solar chimneys, solar pond, solar distillation and drying applications) complete and accurate determination of solar radiation are extremely important. Meteorological stations measured values applies to the measurement locations. Mathematics formulas and models for estimating global solar radiation. Solar radiation data for engineers, architects, agronomists and hydrologists are required. Several correlations have been devoloped to estimate solar radiation in the literature. In this study, the monthly average daily global and diffuse solar radiation models in the literature investigated for estimating global and diffuse solar radiation for Isparta, Turkey. Solar time, depending on the relative humidity and maximum temperature as well as other climatic parameters are used for numerous formulas for the global radiation. The most commonly used parameter is the solar time for estimating for global solar radiation. Sunshine duration data is easily measured that for it is used widely for estimating global solar radiation. Keywords : global solar radiation, diffuse radiation, modeling, meteorological parameters