Aşılı asma fidanı üretiminde indol butirik asit (IBA) uygulamasının aşı kaynaşması üzerine etkileri
The effects of indole butyric acid (IBA) applications on the graft union in the production of grafted grapevine nursery plants
- Tez No: 341682
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağcılık, Oksin, IBA, Aşı kaynaşması, Vasküler farklılaşma, İletim demetleri, Anatomik ve histolojik inceleme, Viticulture, Auxin, IBA, Fusion, Vascular differentiation, Vascular tissues, Anatomical and histological investigation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, aşılı asma çeliklerinin aşı yeri ve sürgünlerine farklı dozlarda (0, 25, 50 ve 100 ppm) IBA uygulamasının aşı kaynaşması ve vasküler farklılaşma üzerine etkilerini belirlemek amacıyla anatomik ve histolojik inceleme yapılmıştır. Materyal olarak 1103P ve 5BB asma anaçları ile Red Globe ve Horoz Karası çeşitleri kullanılmıştır. Anatomik ve histolojik çalışma için aşılamadan 28, 35 ve 42 gün sonra aşılı asma çeliklerinden aşı örnekleri alınmıştır. Çalışmada kambiyal bağlantı, vasküler farklılaşma, nekrotik tabakaların durumu ve aşı yeri kallus durumu incelenmiştir. Değerlendirmede, enine ve boyuna kesitteki kambiyal bağlantının ve vasküler farklılaşmanın durumu ön planda olmuştur. Sonuç olarak farklı aşı kombinasyonları için farklı uygulama dozlarının ön plana çıktığı dikkate alındığında IBA uygulamasının aşı kaynaşması üzerine tutarsız sonuçlar verdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, anatomical and histological investigations were performed to determine the effects of different IBA doses (0, 25, 50, 100 ppm) aplications to grafting surfaces and shoots of grafted grapevine cuttings on graft union and vascular differentiation. 1103P and 5BB grapevine rootstocks with Red Globe and Horoz Karası grapevine cultivars were used as plant materials. Graft samples were taken from grafted grapevine cuttings 28, 35, and 42 days after grafting and used for anatomical and histological investigations. In the study, cambial connectivity, vascular differentiation, status of necrotic layers and callus status of grafting surfaces were assessed. In the assessments, the status of cambial connectivity and vascular differentiation on the transversal and longitudional sections received the priority. As a result, considering the observation that different application doses were beneficial for different grafting combinations, it has been understood that the effects of IBA applications on the graft union were inconclusive.