Hodgkin lenfoma; beş yaş altındaki 102 olgunun retrospektif analizi
Retrospective analysis of 102 patients with Hodgkin disease under 5 years of age
  1. Tez No: 341739
  2. Yazar: ASUMAN NUR KARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ VARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, çocuk, tedavi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Beş yaş altındaki Hodgkin lenfomalı olguların, klinik özellikleri, tedavi rejimleri ve sonuçlarının değerlendirilmesi. Hastalar ve Yöntem: 1972 ve 2013 yılları arasında Hodgkin lenfoma tanısı alan beş yaş altındaki102 olgu retrospektif olarak incelendi. Tüm olgular, COPP türevleri (Siklofosfamid veya nitrojen mustard+ onkovin + prednizolon + prokarbazin), ABVD (Adriamisin+ Bleomisin + Dakarbazin + Vinblastin), dönüşümlü ABVD/COPP kemoterapi rejimleri ve/veya radyoterapi ile tedavi edilmiştir. Evreleme Ann Arbor sınıflandırma sistemine ve histopatolojik inceleme Rye sistemine göre yapıldı. Demografik özellikler için ortanca değerler, yaşam analizi için Kaplan-Meier yaşam eğrileri kullanıldı. Log-rank testi ile de gruplar arasında yaşam süreleri karşılaştırıldı. Sonuçlar: Çalışmaya alınan 102 olguda erkek/kız oranı 3.8, ortanca yaş 4 (En küçük yaş iki, en büyük yaş 4.9). 23 olgunun B semptomu, 15 olgunun ise kitlesel (Bulky) lezyonu mevcuttu. Evrelere göre hastaların dağılımı ise sırasıyla I, II, III ve IV için 45, 32, 16, ve 9 hasta idi. Histopatolojik alt tiplerin dağılımı; karışık hücreli, noduler sklerozan, lenfositten zengin, lenfositten fakir ve noduler lenfosit baskın ve sınıflandırılamayan olmak üzere sırasıyla; 63, 12, 11, 3, 2, 11 olarak bulundu. Tüm grupta genel yaşam ve hastalıksız yaşam%89.7 ve %74.8. Genel yaşam hızları, evreye göre belirgin farklılık göstermekteydi (p=0.008). İstatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamasına rağmen, kitlesel lezyon ve B semptom varlığının kötü prognozla ilişkili olabileceği düşünüldü. Genel yaşam; kitlesel lezyonu pozitif ve negatif olan hastalar için %77 ve %91.8 (p=0.08), B semptomları varlığında ise bu oranlar %77.8 ve %92.9 olarak belirlendi (p=0.07). Sonuç: Bu seri, beş yaş altı Hodgkin lenfomalı olgularla yapılan tek merkezli en büyük serilerden biridir. Erken evre hastalar, en iyi yaşam hızı oranlarına sahip olmakla birlikte; B semptomlarının varlığı ve kitlevi hastalık, kötü prognozla ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the clinical characteristics, treatment regimens, and outcome of the patients with Hodgkin lymphoma under five years old. Patients and methods: 102 patients diagnosed with Hodgkin lymphoma between 1972 and 2013 were retrospectively evaluated. All patients were treated with chemotherapy with or without radiotherapy. Chemotherapeutic regimens included COPP derivatives (cyclophosphamide or mustargen + vincristine + prednisolone + procarbazine), ABVD (Adriamycin + Bleomycin + Dacarbazine + Vinblastine), and alternated ABVD/COPP). Staging was done according to Ann Arbor classification system and histopathologic examination was done according to Rye system. Mean and median values were used for the demographic characteristics. Kaplan-Meier survival curves were used for survival analysis. The patient groups were compared in terms of survival duration using a log-rank test. Results: There were 81 males and 21 females with a median age of 4 years (2 to 4.9). 23 patients had B symptoms and 15 patients had bulky disease. Stage distributions were 45, 32, 16, and 9 patients in stage I, II, III, and IV, respectively. Histopathologic subtypes were mixed cellularity, nodular sclerosis, lymphocytic predominance, lymphocytic depletion, noduler lymphocyte predominant, unclassified in 63, 12, 11, 3, 2, 11 patients, respectively. Overall, and event-free survival rates were 89.7 and 74.8% with a median follow-up time of 13 years. OS rates were significantly different according to stage (p=0.008). Although there were no statistically significant difference, Bulky disease and B symptoms positivity were associated with poor prognosis. OS rates were 77 and 91.8 % in patients with and without bulky disaese, respectively (p=0.08). These rates were 77.8 % and 92.9% according to B symptom positivity (p=0.07).