Yüksek riskli endometrium kanseri olan hastaların pelvik lenf nodu metastazının değerlendirilmesinde FDG PET/CT 'nin rolü
Role of the integrated FDG PET/CT in the surgical management of patients with high risk clinical early stage endometrial cancer: Detection of pelvic nodal metastases
  1. Tez No: 341765
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BERKMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: FDG-PET/BT, PET, Endometrium kanseri: nodal metastaz, FDG-PET/CT, PET, Endometrial Cancer, Nodal metastases
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Giriş: Yüksek riskli Endometrium Kanseri?nde (derin myometrial invazyonu olan grade 2 endometrioid tip, grade 3 endometrioid tip, seröz ve berrak hücreli karsinom) lenf nodu tutulumu % 10-35 civarındadır. Bu özellikleri taşıyan kadınlarda cerrahi evrelemenin yapılması kabul edilebilir bir durumdur ancak bu özellikleri taşıyan Endometirum Kanseri tanılı kadınların %70-90?ında aslında cerrahi evreleme gereksizdir. Çünkü lenf nodu metastazı hastaların %70-90?ında olmamaktadır. Amaç: Bu tezin amacı, 18F-florodeoksiglukoz Pozitron Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografi?nin nodal metastaz riski yüksek olan hastalarda endometrial kanser tespitinde tanı doğruluğunu belirlemektir. Yöntem: Biyopsisi(FRC) ile histolojik olarak kanıtlanmış endometrioid tümörlü hastalar bu teze dahil edildi. Kliniğimizde son 5 yıl içerisinde endometrium kanseri tanısı ile tedavi edilmiş hastaların dosyaları tarandı. Retrospektif olarak dosyaları incelenen hastaların bu değerleri ile PET?in erken evre endometrium kanserinde pelvik lenf nodu metastazını göstermede ki duyarlılığı, sensitivitesi değerlendirildi. Araştırma verilerinin 30?un altında olması nedeniyle, istatistik analizinde nonparametrik testler kullanıldı. Kişisel ve klinik özellikler Frekans analizi ile belirlendi ve Çapraz Tablolama (Crosstabulation) analizi ile gruplar arasındaki dağılımlara bakıldı. Fark analizlerinde, ikili gruplarda nonparametrik veriler için uygulanan Mann Whitney-U testi kullanıldı. Tüm analizler %95 Güven Aralığında (?=0,05) gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmada, PET/BT yöntemi, lenf tutulumu olan hastaların %75,0?inde tutulumu göstermiş (Sensivite), lenf tutulumu olmayan hastaların %78,6?sında, PET Negatif çıkmıştır (Spesivite). Bu oran ise PET yönteminin negatifleri bulma gücü olup, gerçek negatif değerdir. Sonuç: Genel olarak değerlendirildiğinde FDG-PET/BT yöntemi, lenf nodu tutulumunda %77,27 oranında bir başarıyla tanı koyabilmektedir. Bu nedenle, nodal metastaz riski yüksek olan hastalarda endometrial kanser tespitinde tanı konulmasında FDG-PET/BT yönteminin kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: High risk clinical stage I endometrial cancer (Grade 2 endometrioid type and deep myometrial invasion ,grade 3 endometrioid type , also serous and clear cell carcinoma) had 10-35% of pelvic nodal invasion. Surgical staging is accetable in this women with these chracteristics but it is not necessary in 70-90% of these patients. Background: In this study we purpose to determine prospectively the diagnostic accuracy of 18F-flurodeoxyglucose Positron Emission Tomography/Computed Tomography 18F-FDG PET/CT in the detection of nodal metastases in patients with high risk endometrial cancer. Method: In our study, 22 patients included who is diagnosed endometrioid cancer in Istanbul Faculty of Medicine Obstetrics&Gynecology Clinics. The statistical analysis were donewith SPSS 13.0 programme. Result: Pelvic nodes metastases were found at histopathological analysis 6 of the 22 patients. Patient based sensitivity,specificity and accuracy of 18F FDG PET/CT for detection of nodal disease were 75%, 78,6% and 77,27%. Conclusion: This study shows that 18F-FDG PET/CT is an accurate method for presurgical evoluation of pelvic nodes metastases. The high negative predictive value may be useful in selecting patients who only may benefit from lymphodenectomy, minimizing operative and surgical complications.