Alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile hastaneye yatırılan çocuklarda respiratuvar panel ile viral etiyoloji araştırılması
Viral etiology in hospitalized children with acute lower respiratory tract infection by using respiratory viral panel
  1. Tez No: 341774
  2. Yazar: SELDA HANÇERLİ TÖRÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYPER SOMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum yolu virüsleri, alt solunum yolu enfeksiyonu, çocuk
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Ekim 2010-Mayıs 2011 tarihlerinde İTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Servisine alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) ile yatırılan hastaların klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Hastaneye yatırılan 156 hastanın verileri incelendi. Respiratuvar virüsler RT-PCR yöntemi ile belirlendi. Klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgular viral enfeksiyonu ayırt ettirici olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: ASYE tanılı 156 hastanın 48'nde (%30.8) respiratuvar virüs tespit edildi. Hastaların 57'si (%36.5) kız, 99'u (%63.5) erkek olup, yaş dağılımı ortalama 28.2 ? 42.1 ay idi. 41 çocukta (% 85) tek viral etken, 7 çocukta (%15) ise karma enfeksiyon saptandı. En sık influenza (%31.2) olmak üzere rinovirüs (%20.8), bokavirüs (%14.5), koronovirüs (%10.4), parainfluenza virüs (%8.3), metapnömovirüs (%8.3) ve respiratuar sinsisyal virüs (%6.2) oranında bulundu. Viral etken saptanan ve saptanmayan grupta semptom, klinik bulgu, laboratuvar ve radyolojik bulgu bakımından ayırt edici bir fark saptanmadı. Sadece viral etken saptanan hastalarda LDH istatistiksel anlamlı olacak düzeyde yüksekti. Ayrıca viral etken saptanan hastaların akciğer grafilerinde peribronşiyal kalınlaşma (p=0.017 OR 4.071 GA:1.290-12,843), tedavide steroid ihtiyaçları (p6 ayın üzerindeki tüm çocuklara uygulanmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim was to describe the clinical and epidemiologic characteristics of patients with lower respiratory tract infection (LRTI) who were hospitalized to the Pediatric Infection Department in Istanbul due to respiratory viruses from October 2010 through May 2011.Material and Methods: Details of the 156 patients who were hospitalized were recorded. Respiratory viruses were confirmed in specimens using real-time reverse transcriptase-polymerase-chain-reaction (RT PCR) assay. Clinical items, laboratory and radiological findings were investigated in differentiating viral infection.Results: Respiratory agents were detected in 48 (30.8%) of 156 children with LRTI. Fifty seven patients (36.5%) were female, 99 (63.5%) were male and the median age was 28.2 ? 42.1 months. A single agent was identified in 41 (% 85) children, and multiple agents in 7 (%15). Influenza virus was the most common pathogen (31.2%), followed by rinovirus (20.8%), bocavirus (14.5%),coronavirus (10.4%), parainfluenza virus (8.3%), metapneumovirus (8.3%) and respiratory syncytial virus (6.2%). There were no statistically significant differences between the two groups (with isolated virus or no known viral etiology) with respect to symptoms, clinical findings, laboratory work-up, or radiological data except LDH level. Elevated levels of LDH in patients with respiratory virus were statistically significant.