Respiratuvar sinsityal virüs enfeksiyonunun alt hastalıklarla birlikteliği, tedavi ve seyri
The pre-existing diseases, treatment and clinical outcome of children with respiratory syncytial virus
  1. Tez No: 452827
  2. Yazar: SEZİN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KÜRŞAD ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Respiratuvar sinsityal virus, alt solunum yolu enfeksiyonu, antibiyotik, Hipotroidik Down sendromu, malnutrisyon, Respiratory syncytial virus, lower tract infections, antibiotics, Downsyndrome, malnutrition
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemize RSV (Respiratuvar sinsityal virus ) enfeksiyonutanısı ile yatırılan çocuklarda alt hastalıklarla birlikteliği, tedavi ve hastalığın seyrininincelenmesi amaçlandı.Hastalar ve yöntem: Eylül 2007- Temmuz 2011 tarihleri arasında Erciyes ÜniversitesiTıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı servislerine ASYE tanısıylayatırılan, RSV enfeksiyonu kanıtlanan 164 hastanın tıbbi kayıtları geriye dönük olarakincelendi. Hastaların cinsiyet özellikleri, yatış mevsimi, yatış anındaki yaşı (ay), doğumhaftası, doğum kilosu, alt hastalık varlığı, başvuru şikayetleri, fizik muayene bulguları,laboratuvar verileri, verilen tedavi, yoğunbakım ve mekanik ventilatör ihtiyacı dosyalarincelenerek kaydedildi.Bulgular: RSV enfeksiyonuna kanıtlanan 95 hastada (%57.9) alt hastalık tespit edildi.Sıklık sırasına göre alt hastalıklar incelendiğinde hastaların 27'sinde (%16.5) konjenitalkalp hastalığı, 34 (%20) hastada prematür doğum hikayesi, 26 (%15.9) hastadamalnutrisyon, 20 (%12.2) hastada hışıltılı çocuk, 7 (%4.3) hastada nörolojik hastalık, 6(%3.6) hastada kronik akciğer hastalığı, 6 (%3.7) hastada kemoterapi alımı, 6 (%3)hastada endokrin problemler (5 Hipotroidi ve 1 Konjenital Adrenal Hiperplazi, 5 (%3)hastada hipogamaglobulinemi öyküsü, 3 (%1.8) hastada Down sendromu, 3 (%1.8)hastada tedavi edilmiş akciğer tüberkulozu, 2 (%1.2) hastada metabolik hastalık, 2(%1.2) hastada immun yetmezlik, 19 (%11.5) hastada da diğer alt hastalıklar tespitedildi. Takipte hastaların 132'sine %80.5 antibiyotik verildi. 96 hastaya (%58.5) tekantibiyotik, 36 hastaya (%22) çoklu antibiyotik verildi. Hastaların 32'sinde (%19.5)antibiyotik kullanılmadı. Alt hastalık mortalite ilişkisi değerlendirildiğinde KKH,malnütrisyon ve hipotroidik Down sendromu olanlarda mortalite anlamlı oranda yüksekbulundu (p=0.003, p=0.029, p=0.002, p=0.011).Sonuç: ASYE tanısı ile hastaneye yatırılan hastalarda alt hastalık birlikteliğinin yüksekolduğunu tespit ettik. Kliniğimizde RSV enfeksiyonlu ASYE olan hastalardaliteratürden yüksek oranda antibiyotik kullanımı olduğunu gördük. Yüksek riskli grubagirerek proflaksi uygulanan hastalara ek olarak özellikle artmış mortalite nedeniyle viiiHipotroidik Down sendromu ve malnutrisyonu olan hastaların da proflaksi almasıgerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we tried to evaluate the pre-existing diseases, and treatment ofchildren with respiratory syncytial virus (RSV) infection.Patients and Method: Between September 2007 and July 2011, 164 patients who hadlower tract infection and RSV positive registered to our hospital have been evaluatedretrospectively. Gender, hospitalisation climate, age, gestational age, birth weight,associated diseases, complaint, phisical examination, laboratory findings, treatment, theneed for mechanic ventilation support were reported according to the patient files.Results: We observed that the children who had RSV infections of them 95 patients(%57.9) had associated diseases. When we evaluated the associated diseases; 27patients (%16.5) had congenital hearth disease, 34 patients (%20) were premature, 26patients (%15.9) had malnutrition, 20 patients (%12.2) had wheesing, 7 patients (%4.3)had neurological disease, 6 patients (%3.6) had cronic lung disease, 6 patients (%3.7)underwent chemoterapy treatment, 6 patients (%3) had endocrin problems (5hipotiroidy, 1 congenital adrenal hyperplasy), 5 patients (%3) hadhypogamaglobulinemy, 3 patients (%1.8) had down syndrome, 3 patients (%1.8) hadlung tuberculosis, 2 patients (1.2) had metabolic diseases, 2 patients (%1.2) had immunedefficiency, 19 patients (%11.5) had other associated diseases. During the follow upperiod 132 patients (%80.5) underwent antibioterapy. 96 patients (%58.5) underwentsingle antibioterapy, 36 patients (%22) underwent multiple antibioterapy. In 32 patients(%19.5), antibioterapy was not used. When we evaluated the mortality and theassociated diseases; mortality rate was higher in patients with congenital hearthdiseases, malnutrition, down syndrome with hipotiroidy (p=0.003, p=0.029, p=0.002,p=0.11).Conclusion: We find out that the associated disease rate was higher in patients whosuffered from RSV infections. In our clinic the antibioterapy is being used morecommenly then the literature. We reported the proflactic antibioterapy is necessary in xpatients who are in higher risk group and in addition to them patients with highermortality rates because of down syndrome, and malnutrition.