FDG PET görüntülemede tespit edilen insidental tiroid lezyonları
Incidental thyroid lesions detected by FDG PET scanning
- Tez No: 341823
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZEKİ ÇELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: FDG PET görüntüleme, İnsidental tiroid lezyonları, Malignite riski, FDG PET scan, Incidental thyroid lesions, Risk of malignancy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Son yıllarda popülaritesinin artmasıyla birlikte FDG PET insidental tiroid lezyonlarının daha sık tespit edildiği bir görüntüleme yöntemi haline gelmiştir. Çalışmamızın amacı FDG PET görüntüleme yapılan hastalarda insidental olarak tespit edilen tiroid lezyonlarının sıklığını araştırmak ve bu lezyonlarda tiroid kanser riskini belirlemektir.Kliniğimizde Ocak 2006 ve Mayıs 2012 tarihleri arasında tiroid hastalık öyküsü olmayan 5758 hastaya malignite veya malignite şüphesi nedeni ile FDG PET görüntüleme yapıldı. Bu hastalardan insidental tiroid lezyonu olanlar tespit edildi. Maximum SUV değeri ve FDG tutulum paternini içeren FDG PET bulguları, İİAB sonuçları ve operasyon sonrası histopatoloji bulguları retrospektif olarak incelendi.FDG PET çalışmalarında 123 hastada (%2.1) fokal insidental tiroid lezyonu saptanırken 52 hastada (%0.9) diffüz insidental tiroid lezyonu tespit edildi. Fokal insidental tiroid lezyonu olan 24 hasta ile diffüz insidental tiroid lezyonu olan 5 hastaya İİAB yapıldı. Fokal lezyonların %41.6'sında malign patoloji tespit edildi. Diffüz lezyonlarda ise malignite izlenmedi. Benign ve malign lezyonların maximum SUV değerleri arasında dikkate değer bir fark saptandı (5.7±2.2 ve 10.1±5.3). İİAB yapılan erkek hastaların %57.1'inde, kadın hastaların ise % 20'sinde malign patoloji gözlendi.Çalışmamızın sonuçlarına göre FDG PET görüntülemede saptanan insidental tiroid lezyonlarında FDG tutulumunun fokal oluşu, yüksek SUV değeri ve erkek cinsiyet malignite yönünden yüksek risk taşıyan bulgulardır. Bu bulgulara sahip hastalarda ileri tanısal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
As FDG PET scanning has become more popular in recent years, it has also become more frequent means of detecting incidental thyroid lesions. The aim of this study is to investigate to prevalance of incidentally found thyroid lesions in patients undergoing FDG PET and determine the risk for thyroid cancer.FDG PET was performed on 5758 patients for eveluation of suspected or known cancer without any history of thyroid disease between January 2006 and May 2012 in our clinic. Patients with incidental thyroid abnormalities were identified. Medical records related to the FDG PET findings including SUVmax and pattern of FDG uptake, FNA diagnosis and histopathology after thyroid surgery were reviewed retrospectively.One hundred twenty three patients (2.1%) were identified to have focal incidental thyroid lesions and 52 patients (0.9%) were identified diffuse incidental thyroid lesions on FDG PET. Twenty four patients with focal and 5 patients with diffuse incidental thyroid lesion underwent FNA. The malignant diagnosis was detected 41.6% of focal lesions. In diffuse lesions, malignant diagnosis was not observed. There was a significiant difference in the SUVmax between the benign and malignant lesions (5.7±2.2 and 10.1±5.3). Malignant diagnosis was noted in 57.1% of male patients and 20% of female patients who underwent FNA.The results of this study suggest that focal FDG uptake, high SUV and male gender have high risks for thyroid malignancy in incidentally found thyroid lesions by FDG PET. Further diagnostic work-up is needed in patients with these findings.