Alt ekstremite distal tip periferik arteryel tıkanıklığı olan hastalarda kısa süreli trimetazidin dihidroklorid tedavisinin klinik iyileşme üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Recovery with short-term trimetazidin dihidroklorid treatment in peripheral arterial disease patients
  1. Tez No: 341829
  2. Yazar: H. FATİH GÜZELDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. CEMAL KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: trimetazidin dihidroklorid, periferik arter hastalığı, trimetazidin dihidroklorid, Peripheric arterial disease
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Damar hastalıkları arasında alt ekstremitenin kronik tıkayıcı arter hastalıklarımortalite ve morbidite açısından büyük önem taşımaktadır. Belirtisiz tıkayıcıarterhastalıklarına sık rastlanılmasına rağmen bu hastaların %7-15?inde hastalık belirtilihale gelip kladikasyo gelişebilir. Kladikasyodan ekstremite kaybı riski oldukça düşük(%1-2) olmasına karşın, yıllık ölüm riski %5-10 oranındadır. Periferik arterhastalarında tedavide her hastaya göre değerlendirme yapılıp konservatif tedavi,girişimsel radyoloji (endovasküler teknikler) veya cerrahi tekniklerle revaskülarizasyontek başına ya da birlikte uygulanır. Şiddetli iskemisi olan olguların yaklaşık %39?undarevaskülarizasyon uygulanamamaktadır. Bu hastalarda amputasyon cerrahisinegereksinim daha fazla olmaktadır ve ancak %25 hastada ekstremite kurtulabilmektedir.Bu nedenle periferik arter hastalarında ilaç tedavisi büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda yeni bir tedavi alternatifi olarak gündeme gelen trimetazidin dihidrokloridtedavisinin,egzersize bağlı ağrılarınazaltılmasında ve yürüme mesafesinin artırılmasında olumlu etki gösterdiğibildirilmektedir. Bu çalışmamızda kliniğimize alt ekstremitelerde kladikasyo ağrısı nedeniyle başvuran ve cerrahi veya endovasküler girişimyapılmamış25?i (%83,3) erkek, 5?i (%16,7) 30 kadın hasta kullanılmıştır. Tüm hastalara 30 gün boyunca günde 1x2 tablet olarak trimetazidin dihidrokloridin 35 mg?lık geciktirilmis salınım tabletleri oral olarakverildi. Hastaların ABI değerleri,yürüme mesafeleri,ck-ckmm değerleri tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirildi.Çalışmanın bir sonucu olarak hastalarınyürüme mesafelerindetedavi öncesine göreartış saptanmış, digerdegerlerde ise önemli bir değişiklik saptanmamıştır. Kısa süreli trimetazidin dihidroklorid tedavisi hastalar tarafından iyi tolere edilmiştir. Sonuç olarak; Kısa süreli trimetazidin dihidrokloridtedavisiyleperiferik arterhastalarında güvenli bir şekilde iyileşme sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Chronic occlusive arterial diseases of the lower limb carry a special importanceamong vascular diseases with respect to mortality and morbidity. Asymptomaticocclusive arterial diseases can be met frequently, but 7-15% of patients may become symptomatic and develop claudication. Loss of extremity rates may be very low in claudicants, but annual mortality rates of these patients are between 5-10%. In peripheral arterial diseases, patients are evaluated individually for treatment of the disease and conservative management, interventional radiology (endovascular techniques) or revascularization with surgical techniques are applied independently or with combinations. In 39% of the cases with severe ischemia revascularization modalities can not be applied. In these patients surgery for the amputation of the limb required more frequently and salvation of the extremity can be possible in only 25% of the cases. Therefore medical treatment of the peripheral arterial diseases is of extreme importance. As an emerging medical treatment alternative in recent years, trimetazidin dihidrokloridreportedto be effective in the recovery of trophic lesions, elimination of exercises pain and reduction of general mortality. Here In this study,who were admitted toour clinic withpain inthe lower extremitiesclaudication, 25 (83.3%) male and 5(16.7%)female, a totalof 30 patients who didn?t have a history ofundergoingprevioussurgical orendovascular treatmentwere includedto all patients, Trimetazidindihydrochloride35mg delayed-release tabletsper twice a dayfor 30 days were given orally. Ankel-brachial ındexis, walk distances, ck and ck-mmvalueswere evaluatedbefore and after treatment. As a result ofthe study,compared with those beforetreatmentshowed an increase inthe walking distancebut ın the other values there is not an significant change detected. Short term trimetazidin dihidroklorid treatment were well tolerated by the patients. As a conclusion; Recovery can safely be achieved withshort-term trimetazidin dihidrokloridtreatment in peripheral arterial disease patients.