Tekrarlayan prostat biyopsilerinde transrektal ultrason eşliğinde saturasyon biyopsileri ile 10-12 kor biyopsilerin etkinliğinin karşılaştırılması
Efficacy of transrectal ultrasound guided saturation biopsies and 10-12 core biopsies as repeated prostate biopsy
  1. Tez No: 341849
  2. Yazar: AKIN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: PSA, PRM, TRUS Eşliğinde saturasyon Biyopsisi, Prostat Kanseri, PSA, PRM, TRUS guided saturation biopsy, Prostate cancer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde en sık tanı konulan kanserdir ve kansere bağlı ölümlerde akciğer ve kolon kanserinden sonra üçüncü sırayı almaktadır. Günümüzde lokalize hastalığın küratif tedavisi mümkün iken, lokal invaziv veya metastatik prostat kanserinin tedavisi sorun teşkil etmektedir. Bu sonuçlar, etkin bir tedavi için hastalığın erken tanısı gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Prostat kanserinin tanısında PRM, serum PSA seviyesi ve TRUS eşliğinde biyopsi triadı önem arzetmektedir. PRM ve serum PSA seviyesi prostat kanserinin değerlendirilmesinde ilk basamağı teşkil etmektedir. Prostat bezinin anatomik yapısının değerlendirilmesinde TRUS önemli bir görüntüleme yöntemidir ve TRUS eşliğinde prostat biyopsisi prostat kanseri tanısında altın standarttır.. Bu çalışmada; ilk prostat biyopsisi sonucu negatif gelen ve hala prostat kanseri şüphesi devam eden hastalara tekrar biyopsiler uygulanmıştır. Tekrar biyopsiler 10-12 kor ve saturasyon biyopsileri olarak uygulanmış ve bu iki biyopsinin sonuçları değerlendirimiştir. Tekrar biyopsilerde; TRUS eşliğinde yapilan prostat saturasyon biyopsilerinde kanser yakalama oranı daha yüksek iken bu oran istatiksel olarak anlamlı değildir. Bu sonuçla birlikte, hastaların kliniğiyle değerlendirilmesi ve özellikle prostat hacminin 50 ml' yi geçtiği olgularda prostat saturasyon biyopsilerinin tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer, is the most frequently diagnosed cancer in male and second mortal cancer after lung cancer. Nowadays, curative management of the disease is possible but local invasive and metastatic disease is a dilemma. These results have revealed that; for an effective treatment, and early diagnosis is essential. Serum PSA level, DRE, and TRUS biopsy is a triad at the management of the early prostate cancer detection. Serum PSA level, DRE, is the first step of the evaluation. TRUS is an important imaging method for the evaluation of prostate anatomy and morphology. TRUS and TRUS guided biopsy, early prediction of prostate cancer with high diagnostic rates are possible. In our study DRM, TRUS, PSA, and parameters related with PSA, in the era of early prostate cancer detection, and TRUS guided biopsy with extensive core protocols and their effect on the early true prediction of prostate cancer were studied, the patients were either attended to our outpatient clinic for routine examination and/or for symptomatic disease. Re-biopsies had no statistically significant difference in subgroups of 10-12 core biopsies and saturation biopsies. Although no statistically significant difference was found; it was evaluated that saturation biopsies had higher ratio of detecting malignancy. Regardless of the fact that all patients must have been utilised within their clinical findings, saturation biopsy is recomended for especially cases with larger prostate volume over 50 ml.