Gümüş iyon yüzey kaplaması ile kaplanmış döner kök kanal eğelerinin antimikrobiyal ve kesme etkinliklerinin incelenmesi
Investigation of antimicrobial and cutting efficiencies of rotary root canal files coated with silver ion surface coating
- Tez No: 341958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TAŞDEMİR, DOÇ. DR. KÜRŞAT ER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nitinol, Sterilizasyon, Tarama elektron mikroskobi, Enterococcus faecalis, Mikrobiyal inaktivasyon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, sterilizasyon işlemiyle zarar gören kanal eğe yüzeylerinin sterilizasyon işlemine gerek kalmadan mikroorganizmalardan arındırılmasını sağlayacak ve eğelerin klinik kullanımını olumsuz etkilemeyecek bir yüzey kaplamasının elde edilebilirliğinin incelenmesidir. Eğeler kaplanmadan önce yapılan pilot çalışmada % 2 Ag iyon içerikli yüzey kaplama malzemesinin E.faecalis'i (ATCC 29212) 10 dakika içerisinde % 100 oranında yok ettiği tespit edildi ve ProTaper Universal döner kök kanal eğelerine uygulandı. Grup I (50 mm/dk hızla kaplanan eğeler), Grup II (25 mm/dk hızla kaplanan eğeler) ve Grup III (kaplama uygulanmayan eğeler) şeklinde 3 grup oluşturularak şeffaf rezin kök kanal bloklarında oluşturdukları ağırlık kaybına bakılarak kesme etkinlikleri ve preparasyon süreleri incelendi. Grup başına 8 eğe serisinin (bir eğe serisi S1, S2, Sx, F1, F2) her biri 5 rezin blokta kullanıldı. Preparasyon sonrası ağırlık kaybı 0.0001 g hassasiyette teraziyle, preparasyon süresi kronometre ile saniye cinsinden ölçüldü. Preparasyon öncesi ve sonrasında TEM ile x200, 500, 1000 büyütmede yüzey incelemesi ve x3000 büyütmede kaplama kalınlığını ölçmek için aletlerin kesit incelemesi yapıldı. Preparasyon süresi ve kesme etkinliğinin istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA ve post hoc Bonferroni istatistik testleri ile yapıldı. Preparasyon sonrasında en fazla madde uzaklaştıran grubun Grup I olduğu görüldü (p .05). Preparasyon süreleri açısından tüm eğe grupları birbirleriyle anlamlı farklılık gösterdi (p .05). TEM'de, Grup I ve Grup II eğeler özellikle oluk bölgelerinde Grup III eğelerden daha pürüzlü yüzeye sahipti. Bu antimikrobiyal yüzey kaplama malzemesinin eğe yüzeyine uygulanması preparasyon sırasında antibakteriyel etkinliği arttırabilir ve eğelerin sterilizasyon gereksinimine alternatif bir uygulama bulma yolunda önemli bir adım olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the feasibility of a developing surface coat both providing cleansing of the root canal file surfaces deteriorated with the sterilization process by eliminating the need for sterilization and also not affecting their clinical usage. Surface coat with 2 % Ag ion compound was found to eliminate 100 % of E. Faecalis (ATCC 29212) in 10 min. in a pilot study before coating the files and then it was applied to ProTaper Universal rotary root canal files. Three groups (Group I files coated in 50 mm/min, Group II files coated in 25 mm/min, Group III non-coated files) were constituted and cutting efficiencies and preparation durations were evaluated by calculating the weight loss caused by the files in transparent acrylic blocks. Each of 8file series per group were used in 5 resin blocks (one files serie consists S1, S2, Sx, F1, F2). Weight loss following preparation was calculated on a scale with 0,0001 g precision, and preparation duration with a cronometer in seconds. Surface evaluation was performed under x200, 500 and 1000 magnification of SEM images before and after preparation and section evaluation was performed in order to measure coat thickness under x3000 magnification. Statistical analysis of preparation duration and cutting efficiency was performed with one way ANOVA and post hoc Bonferroni tests. Preparation in Group I was found to be the most effective in removing material (p .05).