Trabzon ilinde çalışmakta olan diyetisyen, gıda ve ziraat mühendislerinin genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge level and attitude of dieticians, food engineers and agricultural engineers about genetically modified organism working in Trabzon
- Tez No: 341973
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Genetik, Gıda Mühendisliği, Nutrition and Dietetics, Genetics, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: GDO, diyetisyen, gıda mühendisi, ziraat mühendisi, bilgi, tutum, GMO, dietician, food engineer, agriculture engineer, information, attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırma, Trabzon İlinde çalışmakta olan Diyetisyen, Gıda ve Ziraat Mühendislerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) hakkındaki bilgi ve tutumlarını saptamak amacıyla yapılmış, tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Bu amaçla hazırlanan anket formları 225 katılımcıya uygulanmış ve veriler SPSS (13.0) istatistik paket programında değerlendirilmiştir.Araştırmada 21 (%9,3) Diyetisyen, 45 (%20) Gıda Mühendisi ve 159 (%70,7) Ziraat Mühendisi bulunmaktadır. Katılımcıların %84'ü GDO'yla ilgili bilgiyi internetten aldığını ve %16,4'ü ülkemizde GDO'yla ilgili bir kanun olduğunu söylemiştir. Katılımcıların %2,7'si GDO'yla ilgili yeterli bilgiye sahip olduğunu, %56,9'u kısmen bilgi sahibi olduğunu söylemiştir. Katılımcıların %15,1'i bilerek GDO'lu ürün tükettiğini beyan etmiştir. Katılımcıların %29,8'i GDO'lu mısır ve mısır yağı tükettiğini ifade etmiştir. Katılımcılar içinde en yüksek oranda (%97,8) GDO'lu ürün olarak tanımlanan gıda mısır olarak bulunmuştur. Katılımcıların %87,6'sı ?GDO tarımı sayesinde yüksek verim alınmaktadır.? ifadesini, %85,3'ü ?GDO doğal dengeyi bozar.? ifadesini onaylamıştır. Katılımcıların %66,2'si ülkemizde GDO'lu bitkilerin ekiminin yapıldığını ifade etmiştir. Katılımcıların %35,2'si GDO'nun hastalıkların tedavisinde kullanılmasını onaylamıştır. Katılımcıların %44'ü GD gıdaların sağlık üzerine olumsuz etkisi olmadığı bildirilirse tüketebileceğini ifade etmiştir. GDO'ların ithal edilmesini, katılımcıların %94,2'si onaylamamaktadır.GDO'lar konusunda meslek profesyonellerinin kesin bir yargıya varamadıkları görülmüştür. Katılımcılar sağlık alanı haricinde büyük oranlarda GDO kullanımını desteklememektedirler. Bu nedenle bilimsel panel ve etkinlik sayısı arttırılabilir ve meslek profesyonellerinin katılımı teşvik edilebilir. Konu hakkında daha fazla bilimsel yayın yapılabilir. Üniversitelerde verilen eğitimin niteliğinin artırılması sağlanabilir. Medyadaki konu hakkındaki bilgi kirliliğinin önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive research which is conducted to determine the awareness and attitude of dieticians, food and agriculture engineers, who work in Trabzon, against Genetically Modified Organisms (GMO). For this purpose, questionnaires were conducted to 225 participants and the data was evaluated by SPSS (13.0) statistics packaged software.There are 21 (9,3%) dieticians, 45 (20%) food engineers and 159 (70,7%) agriculture engineers in the research. Eighty four percent of them stated that they learn about GMOs on internet. Sixteen point four percent of the participants said that there is a ?law? mentioning GMOs in Turkey. Two point seven percent of them believe they have enough information about GMOs, while 56,9% believe they partially know about it. Fifteen point one percent of them confirmed they are aware of consuming GMOs. Twenty nine point eight percent of them consume GMO corn and maize oil. It has been confirmed that corn is the most commonly consumed product (97,8%) among the participants. Eighty five point three percent of participants approved that ?GMOs damage the natural balance? and 87,6% of them approved that ?GMOs increase the efficiency?. Sixty six point two percent of them stated that GMOs are planted in our country and 35,2% of them approves their use in curing diseases. If it is informed that GMOs has no bad effect on health, 44% of participants stated that they can consume GMOs. Ninety four point two percent of them do not approve importing GMOs.It is clear that professionals have not been able to agree on a clear statement in terms of GMO. Participants prefer to be cautious in this subject and they do not support the use of GMOs except healthcare. This is why there could be more conferences and events to support their professional progress and encourage the participation of professionals. More scientific research could be published about this subject and quality of university education can be increased. Information pollution in the media could be prevented.