İki farklı sallama yönteminin bebeklerde gaz sancısı ve ağlama süresine etkisi
The effects of the two different methods on colic and crying duration
- Tez No: 341995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağlama, bebek, gaz sancısı, hemşirelik, sallama
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İki Farklı Sallama Yönteminin Bebeklerde Gaz Sancısı ve Ağlama Süresine Etkisi Amaç. Bu çalışma, iki farklı sallama yönteminin (kucakta sallama ve battaniyede sallama) bebeklerde gaz sancısı ve ağlama süresine etkisini ve gaz sancısı ile ağlama süresini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot. Çalışma, Ağrı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi?nde Temmuz 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasında doğan, araştırma seçim kriterlerine uyan, gaz sancılı 72 bebek ve anneleriyle ön test-son test ve yarı deneme modelinde yapılmıştır. Uygulamalar on beş gün devam etmiştir. Verilerin toplanmasında soru formu, IKÖ ve ağlama süresi kayıt formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzdelik dağılımlar, ortalama, standart sapma, ki-kare testi, bağlantılı ve bağlantısız örneklemler için t testi, Kruskal Wallis H testi, Dunnet?s T3 Post Hoc testi, Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular. Kucakta ve battaniyede sallama grubundaki bebeklerin grup içinde günlük ağlama süreleri açısından uygulama öncesi ve sonrası (1. hafta ve 2. hafta) farkların anlamlı olduğu (p0.05). Sonuç. Kucakta ve battaniyede sallamanın bebeklerin gaz sancısını ve ağlama sürelerini azalttığı bulunmuştur. Bu sonuç doğrultusunda sallama uygulamalarının gaz sancısı olan bebeklerde kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effects of The Two Different Methods on Colic and Crying Duration Aim. This study has been planned to determine the factors of the two different methods (rocking baby on lap and on a blanket) on criying duration and colic and the factors affecting the duration of crying with colic. Material and Method. This study has been carried out with pre-test, post-test quasi experimental model, with the 72 babies who had colic and their mothers, who has selection criteria of research, who was born in Ağrı Maternity and Child Health Hospital between the dates of July 2012 and February 2013. Application continued for 15 days. In collecting the datas, the question form, Infant Colic Scale and crying duration registration form have been used. In analyzing the datas; percentage distributions, standard deviation, Chi-square test, for connected and disconnected samples t test, Kruskal Wallis H Test, Dunnet's T3 Post Hoc Test and Mann Whitney U test have been used. Results.