Okul öncesi dönem işbirliği yapan ve yapmayan çocukların dişsel restoratif gereksinimleri, tedavileri ve restoratif uygulamaların değerlendirilmeleri
Evaluation of dental restorative needs, treatments and restorative applications of cooperative and noncooperative pre-school children
- Tez No: 342002
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, davranış yönlendirme, EÇÇ, restoratif uygulamalar, Pediatric dentistry, behavior management, ECC, restorative practices
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, işbirliği yapan (Kontrol) ve yapmayan (Çalışma) okul öncesi EÇÇ?ye sahip olan çocuklarda; EÇÇ üzerine beslenme şekillerinin, ağız-diş bakımlarının, ebeveyn eğitim seviyelerinin; dmft?lerin, işlemlerin zorluk derecelerinin, tedavi gereksinimlerinin ve bunların sağ kalımlarının ve zamanla dmf-t değişimlerinin ve çocukların davranış değişiklerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot. Bu amaçla, yaşları 2.0-4.5 (3.7±0.8) yıl aralığındaki EÇÇ?li işbirliği yapan veya yapmayan (fiziksel kısıtlama yöntemi ile) her bir grupta eşit sayıdaki toplam 60 çocuk (23 kız, 37 erkek yaşları sırasıyla 2.0-4.5 yıl, 1.1-4.5 yıl olan) seçilmiştir. Çocuklara ait amaçta belirtilen değişkenlerin verileri/uygulamaları kaydedilmiştir. 6 aylık aralıklarla klinik olarak kontrolleri 18 ay süreyle yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak X2, Mann Whitney U, tek-yönlü ANOVA ve post-hoc Tukey çoklu karşılaştırma testi, bağımsız gruplar için t-testi, Lojistik Regresyon testleri kullanılarak % 5 seviyesinde karşılaştırılmıştır. Bulgular. Çalışma ve Kontrol gruplarındaki çocuklardan elde edilen verilerden istatistiksel olarak anlamlı olanlar: Çocukların yaşları; yapılan işlemlerin zorluk dereceleri; toplam restoratif seçimleri; uygulanan endodontik tedavilerdir. Çalışma ve Kontrol gruplarındaki çocuklardan elde edilen verilerden istatistiksel olarak anlamsız olanlar: Beslenme şekilleri; ebeveyn eğitim seviyeleri; dmf-t değerleri; kompomer rezin materyali başarısızlıklarının gruplara ve cinsiyetlere göre dağılımları; yeni çürük oluşumu; çocukların davranış değişiklikleridir. Sonuç. Çalışmada endodontik girişimsiz uygulamalar benzer başarı oranı göstermiştir. Ayrıca, Çalışma Grubu?ndaki çocukların % 43?ü işbirliği yapar seviyeye gelmiştir. Farmakolojik yöntemleri kabul etmeyen ebeveynlerin çocuklarında fiziksel kısıtlama ile restoratif uygulamalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study was to compare nutrition patterns on ECC (Early Childhood Caries), oral-dental health care, educational levels of parents, dmft scores, hardness levels of dental treatments, dental treatment needs, the survival rates, changes in dmft with time and behavioral patterns of non-cooperative and cooperative pre-school children with ECC. Materials and Methods. Cooperative and non-cooperative (with physical restraining methods) 60 patients (23 girls, 37 boys with the ages 2.0-4.5 years, 1.1-4.5 years, respectively) with ECC were selected equally for each group between the ages 2.0-4.5 (3.7±0.8). Data/applications from the variables of the children were recorded. Eighteen months clinical controls were performed with 6-month intervals. Obtained data were compared with X2, Mann Whitney U, one-way ANOVA and post-hoc Tukey multiple comparison test, independt t-test, Logistic regression tests at %5 significant level. Results. Statistically significant data obtained from children in study and control groups were: the ages, hardness level of the applications, total restoration indications and endodontic applications administered. Statistically insignificant data obtained were: nutritional patterns, educational level of parents, dmft levels, distribution of failure of compomer resin material according to groups and gender, new caries formation, changes in behaviour patterns. Conclusion. Nonendodontic applications showed similar results in this study. In addition, 43% of the children in study group altered to a cooperative level. Restorative applications can be performed with physical restraints in children of parents refusing pharmacologic methods.