Veratrum album bitkisinden saflaştırılan jervin adlı molekülün antienflamatuvar ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
The determination of anti-inflammatory and antioxidant properties of the jervine isolated from the rhizomes of veratrum album
- Tez No: 342005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEHMİ ODABAŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, jervin, karregenin, lipid peroksidasyonu, miyeloperoksidaz, Inflammation, jervine, carrageenin, lipid peroxidation, myeloperoxidase
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Veratrum Album Bitkisinden Saflaştırılan Jervin Adlı Molekülün Antienflamatuvar ve Antioksidan Özelliklerinin BelirlenmesiAmaç. Ratlarda CAR ile uyarılmış akut enflamasyon modeli kullanılarak Veratrum album' un rizomlarından elde edilen Jervin molekülünün antienflamatuvar etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Metot. Enflamasyon deneyinde Jervin' in 50, 100, 200 ve 400 mg/kg dozları ile DIC ve İND 25 mg/kg dozları oral yoldan uygulandı ve hayvanların ayak hacimleri diz eklemine kadar plethismometrede ölçüldü. İlaçlar verildikten bir saat sonra bütün sıçanların ayak pençesine 0.1 ml CAR (% 1) enjekte edildi. Rat pençeleri 5. saatte plathismometriksel olarak ölçüldü. Pençe homojenatlarından elde edilen süpernatantlarda MPx, CAT, GPx, SOD, GR, GST, enzim aktiviteleri ve GSH ve LPO miktarları, serumlarda ise TNF-?, IL-1ß parametreleri ölçüldü.Bulgular. Jervin tüm dozlarda CAR tarafından uyarılmış olan enflamasyonu %50.4-73.5% oranında azaltmıştır. CAR enjekte edilmiş sıçanların serumunda enflamasyon prosesinin önemli ölçütleri olan TNF-?, IL-1ß düzeyleri, pençe dokularında ise MPx enzim aktivitesi sağlıklı canlılara göre yüksek oranda bulunurken, Jervin, İND ve DIC ile muamele edilmiş olan gruplarda TNF-?, IL-1ß düzeyleri ve MPx enzim aktivitesi daha düşük oranda tespit edilmiştir. Tüm sıçan pençe dokularında CAR enjeksiyonu CAT ve GST enzimlerinin aktivitesini arttırırken DIC, İND ve Jervin molekülünün bu enzimlerinin aktivitesini azalttığı gözlenmiştir. Ayrıca doku hasarı göstergesi olan LPO düzeyi CAR grubunda yüksek, DIC, İND ve Jervin grubunda ise düşük oranda bulunmuştur. Jervin, DIC ve İND SOD, GPx, GR ve GSH gibi antioksidanlar üzerine olumlu etkiler yaparak CAR' ın olumsuz etkilerini azaltmıştır.Sonuç. CAR ile uyarılmış akut enflamasyon modeli esas alınarak yapılan bu çalışmada enflamasyon ile oksidatif stres arasında sıkı bir ilşkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The determination of anti-inflammatory and antioxidant properties of the Jervine isolated from the rhizomes of Veratrum albumAim. It is aimed to investigate the anti-imflammatory effects of Jervin isolated from the rhizomes of Veratrum album induced by CAR in rats.Material and Method. In inflammatory study, 50, 100, 200 ve 400 mg/kg doses of Jervine, 25 mg/kg doses of DIC and IND were orally administered, and the volume of the foots were measured up to their knee arthorisis by plethismometer. After one hour of the oral administration of the drugs, 0.1 mL of CAR solution (1%) was injected into the foot of the all rat groups and and the volume of the foots were measured up to their knee arthorisis by plethismometer after 5 hours of CAR injection. MPx, CAT, GPx, SOD, GR, GST enzyme activities and GSH, LPO levels of supernatants of paw homogenates, and TNF-? and IL-1ß in the serums of the rats were determined.Results. Jervine reduced the inflammation reduced by CAR with 50.4-73.5% inhibition. TNF-?, IL-1ß levels in serums and MPx enzyme activity in rat paw tissues used as indicator of the inflammation were found to high level in CAR groups as compared with those of the healthy rat groups, whereas TNF-?, IL-1ß levels and MPx enzyme activity were found at low levels in the groups treated with Jervine, İND ve DIC. In all paw tissues, while CAT and GST enzymes activities were increased by the CAR injection, DIC, IND and Jervine decreased these enzymes activities. Furthermore, LPO level as indicator of tissue damage was found to be high level in CAR-treated group and it was found to be low levels in DIC, IND and Jervine-treated groups. Jervine, DIC and IND reduced the negative effects of CAR due to increasing effects on the antioxidants such as SOD, GPx, GR and GSH.Conclusion. It is determined that there is a strict relationship between inflammation and oxidative stress during inflammation process induced by CAR.