Polygonatum Mill. Paris L. ve Veratrum L. cinsleri üzerinde famasötik botanik araştırmalar
Pharmaceutic botanical investigation on Polygonatum Mill., Paris L., Veratrum L. Genera
- Tez No: 336803
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ÖZHATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Polygonatum, Paris, Veratrum, Türkiye, Revizon, Polygonatum, Paris, Veratrum, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 332
Özet
Yeşil, Y. (2013). Polygonatum Mill., Paris L. ve Veratrum L. Cinsleri Üzerinde Famasötik Botanik Araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Botanik ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışma, Polygonatum Mill., Paris L. ve Veratrum L. cinslerine ait Türkiye?de yetişen türlerin morfolojik, karyolojik, anatomik, fitokimyasal ön denemeler ve mikrobiyal aktivite özelliklerine dayanan bir revizyondur. Polygonatum (5 tür), Paris (2 tür), Veratrum (1 tür) cinsleri Türkiye?de yayılış gösteren, tıbbi ve ekonomik öneme sahip cinslerdir. Bu çalışmada, Temmuz 2009- Temmuz 2012 tarihleri arasında yapılan arazi çalışmaları sonucunda toplanan kuru ve taze materyal üzerinde incelemeler yapılmıştır. Arazi gözlemleri, toplanan 180 örnek (140 Polygonatum, 30 Paris ve 10 Veratrum) ve incelenen yaklaşık 600 herbaryum örneğine dayanarak Türkiye?de Paris cinsinde 2 tür, Veratrum cinsinde 1 tür, Polygonatum cinsinde 5 tür olduğu ve Türkiye Florası?na kayıtlı Polygonatum sibiricum Redouté türünün Türkiye?de yetişmediği, bulunduğu belirlenmiştir. Taksonların detaylı arazi gözlemlerine dayanan dekripsiyonları yapılmış ve fotoğraf ve şekillerle desteklenmiş; taksonların yayılışları haritalar üzerinde gösterilmiştir. Karyotip analizleri, kök ucu hücrelerinden ezme preparat metoduyla hazırlanan mitoz preparatları üzerinde yapılmıştır. Polygonatum glaberrimum C.Koch (2n=20) Polygonatum verticillatum L. (2n=28) Polygonatum latifolium (Jacq.) Desf.(2n=20) Paris incompleta M. Bieb.(2n=10) Polygonatum multiflorum L. (2n=18) Paris quadrifolia L. (2n=20) Polygonatum orientale Desf. (2n=18) Veratrum album L. (2n=32) Daha önce yapılmış anatomik çalışmaları bulunmayan Polygonatum, Paris ve Veratrum türlerinin yaprak (enine ve yüzeysel), skapus, rizom (Polygonatum ve Paris) ve kök anatomileri incelenmiş ve ayrıntılı çizimleri yapılmış, mikroskopta fotoğrafları çekilmiş ve elde edilen veriler doğrultusunda anatomik özelliklere dayanan tür tayin anahtarı hazırlanmıştır. Polygonatum ve Paris türlerinin rizomları üzerinde yapılan fitokimyasal ön denemelerde, Polygonatum türlerinin saponin, müsilaj ve bazı türlerin kardiyotonik glikozit bileşikleri; Paris türlerinin ise saponin, müsilaj ve tanen taşıdığı saptanmıştır. Polygonatum ve Paris türlerinin antimikrobiyal aktivite çalışmaları sonucunda Polygonatum verticillatum ve Paris incomplete türlerinin etanol ekstrelerinin Candida albicans ATCC 10231'e karşı aktivite gösterdikleri tespit edilmiştir. P.multiflorum ve P. verticillatum türlerine ait ekstrelerin ise Staphylococcus epidermidis ATCC 12228'e karşı zayıf bir etkisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Yeşil, Y. (2013). Pharmaceutic Botanical Investigation on Polygonatum Mill., Paris L., Veratrum L. Genera in Turkey, Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical Botany. PhD. Thesis. İstanbul. In this study a revision of Polygonatum Mill., Paris L. and Veratrum L. have been prepared based on morphological, anatomical (leaf surface and transversal section; scape, rhizome and root transversal section), karyological (karyotype) characteristics, phytochemical preliminary testes and antimicrobial actitives. The genera Polygonatum (5 species), Paris (2 species) and Veratrum (1 species) occur in Turkey are important in point of view medicinally and economically. Studies were carried out on the dried and fresh material collected from wild habitat during July 2009- 2012.180 plant specimens (Polygonatum 140, Paris 30 and Veratrum 10) were collected from field survey and about 600 herbarium specimens were examined. At the result of the study, the genus Polygonatum is represented by 5 species, Paris by 2 species and Veratrum by only 1 species.Although Polygonatum sibiricum is recorded in the flora of Turkey according to our studies it is not grow in Turkey. The detailed description of all examined taxa have been given, with drawings, photographs and distribution maps. The karyotypes analyses were carried out on mitotic metophase obtained from root tip cells by squash method. Chromosome numbers and karyotypes of samples collected from different localities were determined. Polygonatum glaberrimum C.Koch (2n=20) Polygonatum verticillatum L. (2n=28) Polygonatum latifolium (Jacq.) Desf.(2n=20) Paris incompleta M. Bieb.(2n=10) Polygonatum multiflorum L. (2n=18) Paris quadrifolia L. (2n=20) Polygonatum orientale Desf. (2n=18) Veratrum album L. (2n=32) Anatomical characteristics of leaf, scape, rhizome and root of the all examined species have been investigated for the first time. Additionally microphotographs and drawings were given . A dichotomic identification key of the species was contacted based on anatomical characteristics Phytochemical preliminary analyzes have been carried on the rhizomes of Polygonatum and Paris species. According to results rhizomes of Polygonatum species contains saponin, musilage and cardiotonic glycosides and rhizomes of Paris species contains saponin, musilage and tannin. After antimicrobial activites study, ethanol extract of Polygonatum verticillatum and Paris incomplete have been determined activites againest Candida albicans ATCC 10231. The exract of P.multiflorum and P. verticillatum species have been determined weak activite againest Staphylococcus epidermidis ATCC 12228.