Mekanik ventilasyonlu hastanın aspirasyon işleminde uygulanan müzik terapinin ağrı ve fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of music therapy applying in endotracheal suctioning of mechanically ventilated patients on pain and physiological parameters
- Tez No: 342017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHA KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, endotrakeal aspirasyon, hemşirelik girişimi, mekanik ventilasyon, müzik terapi, Endotracheal suctioning, mechanical ventilation, music therapy, nursing intervention, pain
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Mekanik Ventilasyonlu Hastanın Aspirasyon İşleminde Uygulanan Müzik Terapinin Ağrı ve Fizyolojik Parametrelere Etkisi Amaç: Bu çalışma, Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde mekanik ventilasyon desteğindeki hastaların aspirasyon işleminde uygulanan müzik terapinin ağrı ve fizyolojik parametrelere etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Mayıs 2010 - Haziran 2013 tarihleri arasında Ordu Medical Park Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesinde yürütüldü. Araştırmanın örneklemini araştırma kriterlerine uyan 66 hasta oluşturdu (33 deney grubu, 33 kontrol grubu). Araştırmada veriler Hasta Tanıtım Formu, Ramsey Sedasyon Ölçeği, Fizyolojik Parametre Formu, Davranışsal Ağrı Ölçeği ve Yoğun Bakım Ağrı Gözlem Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ölçeğin geçerlik güvenilirliği için Cronbach?s ? iç tutarlılık katsayıları ve madde toplam puan korelasyonu için Pearson korelasyon tekniği, ölçüt geçerliği ve gözlemciler arası güvenilirlik için weighted k coefficient katsayısı analizi kullanıldı. Sayımla belirlenen verilerde yüzdelik ve ?2 testi; ölçümle belirlenen verilerde bağımsız gruplarda t testi, Tek Yönlü Varyans analizi, LSD Post Hoc testi, Kruskal Wallis testi, tekrarlı ölçümler için üç faktörlü ANOVA testi ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların endotrakeal aspirasyon sırasındaki Ramsey Sedasyon Ölçeği puan ortalaması deney grubunda 1.88 ve kontrol grubunda 1.55 bulundu ve iki grubun puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=.003). Araştırmada deney grubunda endotrakeal aspirasyon sırasındaki Yoğun Bakım Ağrı Gözlem Ölçeği puan ortalaması, kontrol grubundaki hastalara göre düşük bulundu (p0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular, mekanik ventilasyon desteğindeki hastalara endotrakeal aspirasyon işleminde uygulanan müzik terapinin hastaların sedasyon düzeylerini kontrol altına aldığını ve ağrı düzeylerini azalttığını göstermektedir. Bu sonuç doğrultusunda, mekanik ventilasyon desteğindeki hastalarda sedasyon ve girişimsel ağrının yönetiminde müzik terapi uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Music Therapy Applying in Endotracheal Suctioning of Mechanically Ventilated Patients on Pain and Physiological Parameters Aim: This study was carried out as experimental to determine the effect of music therapy was applied in endotracheal suctioning of mechanically ventilated patients in cardiovascular surgery intensive care unit on pain intensity and physiological parameters. Materials and Methods: The study wad conducted between May 2010 and June 2013 in Ordu Medical Park Hospital Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit. The study sample consisted of 66 patients (33 experimental, 33 control) who complied with the criteria of inclusion for the study. The data was collected by the researcher using the ?Patient Information Form?, ?Ramsay Sedation Scale?, ?Form of Physiological Parameters?, ?Behavioral Pain Scale? and ?Critical-Care Pain Observation Tool?. In evaluation of the data, Cronbach?s ? for the validity-reliability and Pearson correlation were used for item-total correlation of the tool, and weighted k coefficient was utilized for the concurrent-discriminant validity and inter-rater reliability. The percentage distribution and ?2 were applied for the data determined with counting; on the other hand for the data determined with measurements t-test, variance analysis, LSD Post Hoc test, Kruskal Wallis test, three-way ANOVA for repeated measurements and correlation analysis. Results: The mean scores of the Ramsey Sedation Scale during endotracheal aspiration were 1.88 in the experimental group, and 1.55 in the control group, and the difference between the mean scores of the groups was statistically different (p=.003). The mean score of Critical-Care Pain Observation Tool during endotracheal suctioning in the experimental group was found to be lower statistically than those of the control group (p0.05). Conclusions: The results of this study indicate music therapy was applied in endotracheal suctioning of mechanically ventilated patients control the sedation level and reduce pain intensity. In accordance with this result, music therapy should be applied in the management of sedation and procedural pain of the mechanically ventilated patients