Süt çocuğunda refleksoloji tekniği ile uygulanan ayak masajının akut ağrıya etkisi
The effect of foot reflexology applied to infants on the acute pain
- Tez No: 342081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU GÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: refleksoloji, akut ağrı, süt çocuğu, nonfarmakolojik tedavi, hemşirelik girişimi, reflexology, infant, acute pain, nonpharmacological treatment, nursing care
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma süt çocuklarına uygulanan ayak refleksolojisinin aşı enjeksiyonu sonrası ortaya çıkabilecek akut ağrıya etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Eyüp İslambey Aile Sağlığı Merkezi'nde görev yapan bir aile hekimine sağlık izlemi için kayıtlı olan 1-12 aylık bebekler oluşturmuştur. Örnekleme kriterlere uygun, 30?u kontrol ve 30?u deney (refleksoloji) grubunda olmak üzere toplam 60 süt çocuğu alınmıştır. Bebeklerin ve ailelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek için anket formu ve ağrı düzeyini değerlendirmek için FLACC Ağrı Tanılama Skalası kullanılmıştır. Deney grubundaki bebeklere aşı uygulaması öncesi yaklaşık 20-30 dakika refleksoloji uygulanarak her iki gruptaki bebeklerin aşı uygulaması öncesi ve sonrası ağrı, kalp atım hızı, oksijen saturasyon düzeyleri ve ağlama süreleri değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarındaki bebeklerin toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir (p:0,000). Deney grubundaki bebeklerin istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az ağrı hissettiği, kalp atım hızının daha düşük, oksijen saturasyon düzeyinin daha yüksek ve ağlama sürelerinin daha kısa olduğu saptanmıştır (p:0,000). Sonuç olarak; bebeklere uygulanan ayak refleksolojisinin ağrılı girişim sırasında ve sonrasında ağrı kontrolünde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was designed to evaluate the effect of foot reflexology applied to infants on the acute pain that might develop after the vaccine injection. The population of the study consisted of 1-12 month old infants who were registered to a family doctor rendering service at Eyüp İslambey Family Health Center for the medical follow-up. A total of 60 infants (30 control and 30 experimental (reflexology) group), who fulfilled the criteria, were included in the sample. While the questionnaire form was used to determine the descriptive characteristics of infants and their families, FLACC Pain Diagnosis Scale was used to assess the pain level. By applying reflexology on infants in the experimental group for about 20-30 minutes before the vaccination, infants in both group were evaluated in terms of pain, pulse, oxygen saturation levels and duration of crying before and after the vaccination. It was determined that there was a statistically significant difference between total mean scores of infants in both experimental and control groups (p:0.000). Also, infants in the experimental group felt less pain, had a lower rate of pulse, higher oxygen saturation and shorter duration of crying after the vaccination in a statistically significant way, compared to infants in the control group (p:0.000). As a consequence, the foot reflexology applied to infants was determined to be effective on relieving them before a painful intervention and making them feel less pain during and after the intervention.